Scuze pentru afirmaţii rasiste la adresa lui Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scuze pentru afirmaţii rasiste la adresa lui Obama

Externe 11 Ianuarie 2010 / 00:00 243 accesări

Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Harry Reid, a prezentat sâmbătă scuze pentru afirmaţiile cu caracter rasist pe care le-a făcut în legătură cu motivele atracţiei alegătorilor pentru Barack Obama, în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2008. Potrivit unei noi cărţi privind această campanie, Harry Reid a declarat că Obama, născut dintr-un tată de culoare din Kenya şi o mamă albă provenind din Kansas, este popular în rândul alegătorilor pentru că „are pielea luminoasă şi nu utilizează expresii de negru decât dacă doreşte acest lucru”. Dezvăluirea publică a acestor afirmaţii, survenită sâmbătă, l-a făcut pe Harry Reid, sentor de Nevada, să-şi prezinte scuze într-un comunicat. Preşedintele Obama a acceptat scuzele colegului său de partid şi a declarat că acest capitol este închis în ceea ce îl priveşte.

Afirmaţiile lui Harry Reid figurează într-o carte despre campania din 2008, intitulată „Game Change”, scrisă de doi jurnalişti: Mark Halperin, de la revista „Time” şi John Heilemann de la „The New York Magazine”. Cartea va fi disponibilă în librării joi. Cei doi autori urmeau să participe duminică la cunoscuta emisiune „60 Minutes” a postului de televiziune CBS. Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat, are un rol esenţial pentru a asigura sprijinul congresmenilor la agenda legislativă a lui Barack Obama, de la planul său controversat de relansare economică, până la proiectul său la fel de controversat de reformare a sistemului de asigurări de sănătate. Senatorul statului Nevada va fi nevoit să se confrunte cu o campanie dificilă pentru a încerca să obţină realegerea sa în luna noiembrie, cu ocazia alegerilor de la mijlocul mandatului, deoarece sondajele arată în ultimul timp că popularitatea sa este în scădere.

Alegerea lui Barack Obama în funcţia supremă pare să fi determinat scăderea semnificativă a infracţionalităţii în SUA în 2009, care i-a surprins experţii. Aceştia o pun pe seama îmbătrânirii populaţiei - circa 94 milioane de americani au peste 50 de ani, adică o treime din populaţie, a recesiunii, dar şi a efectului Obama. Infracţiunile violente din SUA au înregistrat o scădere în 2009, în primele şase luni cu 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008. În mai multe oraşe mari, ca Los Angeles, Dallas sau San Francisco, infracţionalitatea a scăzut până la un nivel istoric. Global, pe şase luni, numărul crimelor a scăzut cu 10%, al furturilor cu 6,5%, iar al violurilor cu 3,3%, potrivit FBI. Majoritatea marilor oraşe au anunţat o scădere a numărului crimelor în primul semestru, ca Chicago (201 faţă de 228), New York (204 faţă de 252). Pentru întregul an 2009, Washington a afişat cel mai scăzut bilanţ din 1966 încoace, cu 143 de crime.

Taguri articol


12