Se anunță schimbări în turismul de la malul Mării Negre!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stațiunea Mamaia în prim-plan

Se anunță schimbări în turismul de la malul Mării Negre!

Turism 22 Februarie 2016 / 18:05 2620 accesări

Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a anunțat, în cadrul unei întâlniri dintre autoritățile locale și agenți economici, că vrea ca stațiunea Mamaia să fie pregătită să primească turiști încă din 20 aprilie. El a precizat că vacanța elevilor începe cu o săptămână înainte de sărbătoarea Paștelui, respectiv 1 mai. Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, care a convocat întâlnirea, a fost de acord cu propunerea lui Bucovală, subliniind că va avea tot sprijinul Primăriei.

SE AȘTEAPTĂ PROPUNERI Primarul interimar a spus că are în plan întocmirea unui Regulament al stațiunii Mamaia și al Satului de Vacanță, agenții economici fiind nemulțumiți de lipsa promovării . Astfel, Făgădău așteaptă, până pe 25 martie, propuneri din partea agenților economici, astfel încât regulamentul să poată intra în vigoare chiar din acest sezon estival.

TAXA DE PROMOVARE În ceea ce privește taxa de promovare, s-a decis eliminarea acesteia pentru persoanele fizice. Proprietarii terenurilor de sport, de exemplu, vor plăti, lunar, o sumă simbolică de doar 50 de lei.

FESTIVALURI ÎN MAMAIA S-a luat în discuție și posibilitatea ca festivaluri renumite precum, ”Untold” și ”Liberty Parade” să se mute, în perioada sezonului, în stațiunea Mamaia. Decebal Făgădău a declarat că organizatorii celor două festivaluri și-au anunțat disponibilitatea de a veni în Mamaia, știut fiind faptul că stațiunea este preferata multor români, dar și străini.

AUTORIZAȚII În altă ordine de idei, administratorii complexurilor hoteliere nu vor mai trebui să solicite autorizații separate pentru baruri, terase și restaurante. Acestea vor funcționa pe baza unei singure autorizații, emisă pentru complexuri.

”Sunt foarte bucuros că am avut o discuție cu cei care dețin proprietăți productive în stațiunea Mamaia - în sensul de economia turismului”, a spus Decebal Făgădău. El le-a mai prezentat agenților economici din stațiune și alte măsuri luate deja pentru a-i ajuta să se dezvolte, dar și măsuri pe care dorește să le implementeze în continuare. Viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței vrea să îi încurajeze pe cei care prestează activități turistice mai mult de 6 luni pe an. ”Codul Fiscal bonifică activitatea hotelieră mai mică de 6 luni. Până acum însă, cei care aveau o activitate turistică mai mare de 6 luni aveau o reducere de 50% din impozit. Semnalul pe care ar trebui să îl dăm e ca activitatea să fie pe tot parcursul anului, să extindem durata sezonului. Mâine (marți, 23 februarie – n.r.) voi propune Consiliului Local ca pentru cei care au activitate mai mare de 6 luni, cota de impozitare să fie 0,75. De asemenea, cei care au activitate mai puțin de 6 luni, cota să fie 1,5, redusă cu 50% în condițiile legii pentru cei care solicită acest lucru, să nu existe discriminare”, a spus Făgădau.
La eveniment a luat parte președintele Camerei de Comerț, Industrie și Navigație (CCINA) Constanța, Dănuț Jugănaru, totodată președinte al Consiliului Consultativ Economic. ”Municipalitatea împreună cu Consiliul Consultativ Economic stabilește politica economică de dezvoltare a orașului, nu doar în domeniul turismului. Am invitat agenții economici să se implice în acest Consiliu”, potrivit lui Decebal Făgădău. Viceprimarul cu atribuții de primar a subliniat că este îngrijorat de faptul că CCINA s-a retras din Asociația Litoral Delta – Dunării, că acelați lucru dorește să îl facă și Asociația Patronală Mamaia, dar și că agenții economici din Satul de Vacanță se plâng că nu au beneficiat de pe urma taxei de promovare, deși au cotizat. Referitor la situația tensionată din ultimul timp legată de Asociația Litoral Delta - Dunării, primarul Constanței a precizat că vrea să găsească o rezolvare. ”Nu susțin situația de acum. Mi se pare inacceptabil ca cei care plătesc taxa de promovare să nu contribuie la decizii atunci când se utilizează această taxă - un instrument bun, creat cu mări greutăți , care a venit dinspre mediul privat înspre autoritățile locale. ”Apreciez foarte mult voluntariatul Corinei Martin, faptul că s-a ocupat îndelung de această activitate. Pe de altă parte i-am reproșat prezența mult prea agresivă câteodată”, a subliniat Decebal Făgădău.
AGENȚII ECONOMICI VOR DECIDE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TAXA DE PROMOVARE În consecință, Făgădău a anunțat că, în decurs de o săptămână, va trimite un chestionar de decizie agenților economici care au plătit taxa de promovare. ”Aștept chestionarul cu o decizie bifată înapoi, dacă vor (agenții economici – n.r.) ca municipiul Constanța să rămână în Asociația Litoral Delta –Dunării și în ce condiții, sau dacă vor ca taxa să rămână la municipalitate”, a declarat el.
FĂRĂ PETRECERE CÂMPENEASCĂ DE 1 MAI Decebal Făgădău a anunțat ca in acest an nu se va mai organiza tradiționala petrecere câmpenească de 1 Mai la Constanța. ”Întrucât 1 mai se suprapune cu Sărbătorile Pascale, mi s-a părut decent să renunțăm la petrecerea câmpenească, nu pentru că o considerăm nepotrivită, ci din cauza acestei suprapuneri calenderistice”, a spus el. În schimb, se vor organiza alte evenimente în stațiunea Mamaia, însă Făgădau nu a vrut deocamdată să dea mai multe detalii. ”Ma feresc să fac public un calendar până nu am certitudini. Primăria va avea un loc discret și de bun organizator din umbră, așa cum îmi doresc să fie în tot procesul de susținere a turismului”, a adăugat el.

Taguri articol


12