Se caută bacteria care face ravagii în unele spitale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evaluări . Direcţia de Sănătate a anunţat

Se caută bacteria care face ravagii în unele spitale!

Sănătate 08 Mai 2014 / 00:00 811 accesări

Infecţiile intraspitaliceşti sunt din nou în discuţiile specialiştilor. Ele constituie o mare problemă de sănătate publică peste tot în lume, apar mai ales la pacienţii cu imunitate scăzută şi în formele grave de boală, având ca posibilă cauză folosirea antibioticelor atunci când nu este cazul, a declarat, ieri, secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Dorel Săndesc. “O posibilă cauză a infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotic este aceea că, la nivel mondial, lumea foloseşte antibiotice, deşi nu este cazul. Un roşu în gât este tratat cu antibiotic, deşi nu este cazul”, a spus secretatul de Stat. La rândul său, academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a spus că incidenţa infecţiilor urinare este în creştere, acestea fiind cauzate, cel mai frecvent, de germeni rezistenţi la antibiotice. “De asemenea, a crescut şi numărul infecţiilor intraspitaliceşti nu numai în România, dar şi la nivel mondial”, a subliniat prof. dr. Sinescu.

VIZITE LIMITATE! Cele mai recente cazuri de infecţii de acest fel au fost depistate la Bârlad, unde conducerea Spitalului de Urgenţă a decis reducerea cu câteva ore pe zi a programului de vizită pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea medicală, din cauza extinderii focarului de infecţie nosocomială provocat de bacteria clostridium difficile (bacil Gram pozitiv anaerob sporulat - responsabil de producerea colitei pseudomembranoase şi a diareei induse). Focarul de infecţie nosocomială a fost confirmat în aprilie, numărul pacienţilor care au contractat bacteria ajungând, în prezent, la 17. Conducerea spitalului din Bârlad a afirmat că este puţin probabil să identifice sursa focarului.

CONSTANŢA La nivelul judeţului nostru a început, săptămâna aceasta, o evaluare a infecţiilor nosocomiale din spitale, în special a acestui tip de bacterie. “Trebuie urmăriţi pacienţii care în urma tratamentelor cu antibiotice încă mai au febră şi scaune diareice. Sunt semne ale bolii cauzate de bacteria clostridium difficile”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. El a declarat că spitalele au primit indicaţii încă din 2013 în ceea ce priveşte respectarea Ghidului specific pentru această infecţie.

ROMÂNIA NU ÎNREGISTREAZĂ O CREŞTERE SUPLIMENTARĂ A CAZURILOR DATE DE CLOSTRIDIUM DIFFICILE

GHID SPECIFIC “Situaţia infecţiei cu clostridium difficile este cunoscută şi adresată de autorităţi, care au şi elaborat un Ghid specific pentru această infecţie, cunoscut de toate instituţiile implicate”, a declarat, ieri, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. Ghidul cuprinde toate elementele specifice cu privire la izolarea pacienţilor, dar şi cu privire la terapia specifică. Totuşi, trebuie subliniat că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor. Problematica infecţiei cu clostridium difficile este cunoscută de autorităţile de sănătate publică din România de mai bine de un an, timp în care s-a elaborat ghidul menţionat. Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii se arată că Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, precum şi o serie de clinici de gastro-enterologie din ţară şi-au pus la punct tehnicile de recolonizare bacteriană, care dau rezultate foarte bune în prevenirea recăderilor. “Ca atare, nu se poate vorbi, în momentul de faţă, de o explozie suplimentară de cazuri date de clostridium difficile, dar populaţia trebuie să ştie că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor”, potrivit MS. “Pe această cale, tragem un semnal de alarmă suplimentar, menţionând că uzul şi abuzul de antibiotice pot deveni dăunătoare”, a explicat prof. univ. dr. Streinu-Cercel.



12