Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa recoltează probe din apa potabilă din unele localităţi ale judeţului pentru a vedea exact care este cantitatea de fluor care se găseşte în lichidul vital, după ce conducerea Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa a tras un semnal de alarmă cu privire la cantităţile de fluor necorespunzătoare găsite în apa din câteva localităţi, în urmă cu aproape zece ani. Mai exact, medicii dentişti au spus că, la Amzacea, s-a depistat o concentraţie mult prea mare de fluor în apa potabilă, aceasta fiind mai mare de 2,5 mg/l, fapt care favorizează apariţia cariei dentare. Şi Amzacea nu a fost singura localitate din judeţ unde cantitatea de fluor nu era corespunzătoare, fiind depistate şi concentraţii între 0,1 şi 0,3 mg/l. În mod normal, concentraţia de fluor din apă trebuie să fie între 1 şi 1,5mg/l, explică dentiştii.
SE FAC VERIFICĂRI ÎN PARALEL. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că în obligativitatea instituţiei nu există recoltarea de probe pentru fluor, însă va face câteva verificări în localităţile menţionate de Facultatea de Medicină Dentară, pentru a vedea exact care este situaţia în momentul de faţă, rezultatele prezentate de dentişti fiind ceva mai vechi. „Pentru a vedea cu certitudine care este situaţia vom prelucra probele prelevate în două laboratoare, în paralel”, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu.
“HARTA FLUORULUI” ESTE COMPLETATĂ. Zilele trecute, Facultatea de Medicină Dentară Constanţa a inaugurat, în premieră în România, o caravană “dentară”, scopul fiind acela de a acorda asistenţă medicală de specialitate persoanelor care locuiesc în zone defavorizate. Cu această ocazie, medicii Facultăţii de Medicină Dentară au în plan şi continuarea proiectului privind întocmirea hărţii fluorului, singurul element care previne apariţia cariei dentare. Mai exact, vor fi prelevate probe din apa potabilă, tocmai pentru a se vedea concentraţia de fluor din apă.