Se caută soluţii de depozitare a fructelor moldoveneşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România, alături de UE

Se caută soluţii de depozitare a fructelor moldoveneşti

Politică 24 Iulie 2014 / 00:00 319 accesări

România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 tone de fructe produse de fermierii din Moldova, în special mere şi prune, precum şi a viitoarei recolte de struguri din statul vecin, până când acestea pot fi vândute pe piaţa europeană fără taxe vamale. "Se caută acum - toate instituţiile statului fac eforturi, din România, dar şi din alte state membre - pentru a încerca să depozităm parte din fructele din Republica Moldova până la momentul vânzării fără taxe vamale", a declarat, la Guvern, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a precizat că, după o primă estimare, România poate păstra, în depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, în jur de 15.000 tone din această cantitate.

La jumătatea lunii mai, premierul Ponta şi ministrul român al Agriculturii au anunţat că România a solicitat CE mărirea contingentului de produse importate din Moldova, în principal mere, deoarece statul vecin a luat în calcul existenţa unor repercusiuni din partea Rusiei şi imposibilitatea de a mai exporta mere pe piaţa rusească.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă. Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase".



12