Preşedintele parlamentului Cataloniei a început luni la Barcelona consultări cu partidele, în căutarea unui nou candidat la conducerea executivului regiunii, după retragerea liderului separatist Carles Puigdemont, informează AFP. Fostul şef al executivului catalan - destituit de guvernul spaniol după proclamarea simbolică a unei "Republici catalane" independente la 27 octombrie - a anunţat joi din Belgia, unde s-a exilat, că renunţă să candideze din nou la conducerea regională.
Inculpat în Spania pentru "rebeliune" şi "răzvrătire", Puigdemont trebuia în prealabil să se predea justiţiei dacă dorea să participe la dezbaterea de învestitură în parlament, în conformitate cu condiţiile stabilite de Curtea Constituţională. Puigdemont şi-a retras în cele din urmă candidatura pentru a facilita, a afirmat el, formarea rapidă a unui guvern separatist în Catalonia, aminteşte France Presse.
Preşedintele parlamentului regional, separatistul Roger Torrent, are întâlniri, luni, cu reprezentanţii celor şapte grupuri parlamentare înainte de a numi un nou candidat la învestitură. Singurul nume propus pentru moment în tabăra separatiştilor - majoritară ca număr de locuri în adunarea regională - este cel al lui Jordi Sanchez, ales deputat la 21 decembrie pe lista lui Puigdemont.
Învestitura sa pare a fi la fel de problematică cum ar fi fost şi cea a lui Puigdemont, din motive judiciare şi din cauza divergenţelor din interiorul taberei separatiste. Fost preşedinte al influentei asociaţii separatiste ANC, Sanchez a fost inculpat pentru revoltă şi încarcerat. El ar avea nevoie de autorizaţia Curţii Supreme pentru a ieşi din închisoare şi a-şi apăra programul în faţa deputaţilor regionali. De asemenea, cel mai mic dintre cele trei partide separatiste catalane, Candidatura unităţii populare (CUP, 4 deputaţi, extrema-stângă), a anunţat că va împiedica numirea lui Sanchez în lipsa unui angajament al aliaţilor săi pentru a avansa unilateral spre secesiune.
Cei patru deputaţi ai CUP ar urma să se abţină în timpul votului de învestitură. Această abţinere nu ar trebui să creeze probleme altor două partide separatiste - Împreună pentru Catalonia (34 de deputaţi) şi Stânga republicană a Cataloniei (32) - pentru a câştiga votul (cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă). Cu toate acestea, Puigdemont şi un alt deputat catalan, Toni Comin, se află în Belgia şi nu pot participa la vot, iar candidatul lor, Jordi Sanchez, nu ar avea sprijinul necesar. Catalonia, cu 7,5 milioane de locuitori, a rămas sub administraţia directă a Madridului din 27 octombrie.