Se cere înscrierea Sinagogii Așkenaze din Constanța în Lista Monumentelor Istorice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se cere înscrierea Sinagogii Așkenaze din Constanța în Lista Monumentelor Istorice

Cultură 28 Martie 2019 / 18:43 1721 accesări

Asociația VERDE URBAN din Constanța, prin președintele acesteia, Dumitru Caragheorghe, a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale o "cerere de clasare în regim de urgență pentru Sinagoga Așkenază aflată pe strada C.A.Rosetti, nr. 2, din Constanța".

"Subsemnatul, Caragheorghe Dumitru, președintele Asociației Verde Urban din Constanța, prin prezenta vă expun următorul caz de clădire potențial valoroasă din punct de vedere cultural, neclasată și aflată într-o stare de degradare avansată și vă solicit să declanșați procedura de clasare a acesteia ca monument istoric în regim de urgență:

Sinagoga Așkenază din Constanța nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice", își începe cererea președintele Asociației Verde Urban.

"Cel mai important argument pentru prezentul demers de clasare și reabilitare este acela al unei particularități de o valoare turistică și culturală probabil unică la nivel european: sinagoga completează panteonul religios peninsular. Constanța se poate mândri cu existența în zona sa veche a unui număr de opt monumente religioase aparținând unor culte diferite. Este vorba despre Catedrala Arhiepiscopală Sf. Apostol Petru și Pavel", Bazilica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova", Moscheea "Carol I", Biserica Bulgară "Sf. Nicolae", Geamia "Hunkiar", Biserica Greacă "Metamorfosis", Biserica Armenească "Sf. Maria", Sinagoga Așkenază. Aflate la o distanță care permite realizarea unui tur turistic pietonal, fiecare cu particularitățile sale arhitecturale și istorice, cele opt monumente s-ar putea constitui într-o excelentă carte de vizită pentru orice turist care poposește la malul mării chiar și pentru câteva ore, ele comprimând conviețuirea de veacuri și materializând-o pe înțelesul tuturor", se argumentează în continuarea cererii.

Contactat de reporterii "Telegraf", președintele Comunității Evreiești din Constanța și totodată membru al Consiliului de Conducere al Federației Comunităților Evreiești din România, Sorin Lucian Ionescu, cel care, de la alegerea sa în funcția pe care o ocupă, a luptat cu toată forța pentru reabilitarea prețioasei clădiri, a declarat cu privire la depunerea cererii de clasare:

"Conform legii care reglementează clasificarea monumentelor isorice, solicitarea poate fi făcută de autoritățile locale sau de către proprietar, iar aprobarea este dată de Ministerul Culturii. Cînd am devenit președintele Comunității Evreiești din Constanța, acum aproape 5 ani, pe durata realizării proiectului de reabilitare și a obținerii autorizațiilor necesare, am ajuns și la Direcția Județeană de Cultură. Am aflat că procedura e anevoioasă și că trebuia făcută când clădirea era încă în stare bună. Desigur că acest demers va fi reluat imediat după reabilitare Sinagogii."



12