După ce miercuri, 5 octombrie, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a anunțat că a retras licențele a peste 1.380 de agenții de turism pentru că nu aveau polițe de asigurare, acum Autoritatea și-a nuanțat poziția și lucrează cu trei liste: a agențiilor cu licențe retrase, a celor cu licențe radiate la cerere și lista celor licențiate. ANT preciza că este interzisă, potrivit prevederilor legale, „desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism”. Lista de licențe retrase înregistrează o scădere a numărului de agenții, de la 1.384 la 1.138. Lista publicată inițial a stârnit nemulțumirea unor companii, care fie au anunțat că vor acționa în justiție Autoritatea și vor cere despăgubiri consistente, fie au reproșat că nu au fost înștiințate de acțiunea ANT. Ulterior, Autoritatea a anunțat că începând din martie a declanșat o acțiune de verificare a unei baze de date a agențiilor de turism, o evidență de peste 10 ani. „În această perioadă, foarte multe agenții s-au închis natural, altele și-au mutat sediul, fără a comunica ANT nici schimbarea sediului și nici polița de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului”, explică ANT.
Publicarea celor trei liste, cea a agențiilor licențiate active, cea a agențiilor cărora le-a fost retrasă licența în urma acțiunilor de control, precum și lista agențiilor care au cerut să le fie radiată licența sau anexa licenței de turism, se înscrie în lista acțiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agențiilor pentru insolvență și faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asigurați toți banii turiștilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecțiile necesare.
Reamintim că reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România au spus că lista a fost făcută la repezeală. ”Din păcate, acțiunea pozitivă a ANT de a verifica lista agențiilor licențiate, veche de peste 10 ani și neverificată niciodată în această perioadă, s-a transformat într-o majoră problemă de imagine a companiilor corecte membre ANAT”, a declarat președintele ANAT, Alin Burcea. Potrivit lui, aproximativ 1.000 de agenții s-au închis în ultimii 10 ani în mod natural sau pur și simplu și-au schimbat sediul, fără a comunica ANT nici schimbarea sediului, nici polița de asigurare. ”Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului”, a spus Burcea.
Citește și:
Răsturnare de situație! Scandalul din turism ia noi proporții!