Un studiu matematic a confirmat că virusul gripei aviare s-a transmis de la om la om într-un caz din Indonezia, în aprilie 2006, în condiţiile în care specialiştii se tem că virusul va declanşa o pandemie în momentul în care se va putea transmite permanent în acest mod. Cercetătorii americani au anunţat că au pus la punct un instrument de testare rapidă a focarelor de H5N1 pentru a vedea dacă acestea riscă să dezvolte o epidemie sau pandemie periculoasă. Oficialii din domeniul medicinei din toată lumea sînt de acord că o epidemie de gripă este iminentă şi se tem cel mai mult de o epidemie de H5N1. Virusul se transmite rar de la păsări la om, dar din 2003, a infectat 322 de persoane, dintre care 195 au murit. Cele mai multe victime au fost infectate direct de păsări, dar au existat şi cazuri în care se suspectează că virusul s-a transmis de la om la om. Posibilitatea ca virusul să capete această abilitate îi îngrijorează cel mai mult pe cercetători, pentru că aceasta este condiţia de bază pentru declanşarea unei pandemii.
Experţii erau aproape siguri că în Sumatra, boala s-a transmis de la om la om, dar aveau nevoie de mai multe dovezi. “Avem dovezi statistice ale transmisiei de la om la om în Sumatra, dar nu şi în Turcia”, se arată în articolul publicat de ei în “Emerging Infectious Diseases”. “Aceasta nu înseamnă că în Turcia, boala nu s-a transmis de la om la om, ci doar că nu avem dovezi statistice în acest sens”. În insula indoneziană Sumatra, o femeie de 37 de ani pare să-şi fi contaminat nepotul de 10 ani, care şi-a contaminat apoi tatăl. Testele ADN au confirmat că tatăl a murit din cauza unui virus foarte asemănător celui găsit în corpul copilului. “S-a transmis la două generaţii şi apoi s-a oprit, dar ar fi putut scăpa de sub control. Este posibil ca lumea să fi evitat o nenorocire de data aceasta, dar data viitoare, s-ar putea să nu mai avem la fel de mult noroc”, a declarat Longini. Cercetătorii au calculat că în cazul focarului din Sumatra, riscul ca o persoană să infecteze alta a fost de 20%, similar celui înregistrat în cazul gripei de tip A în SUA.
Cercetătorii au creat un program computerizat, numit TranStat pe care îl vor pune la dispoziţia publicului, gratuit, pe un site oficial.