„Se conturează conflicte sociale”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

„Se conturează conflicte sociale”

Economie 22 Iulie 2010 / 00:00 501 accesări

● DIFICULTĂŢI ● Finanţarea deficitelor structurale ale României întâmpină dificultăţi din ce în ce mai evidente, iar tendinţele acestor dezechilibre ridică îngrijorări, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. El a arătat că în prezent bugetele sunt „în suferinţă” nu numai în România şi că se conturează conflicte sociale. „În România vedem aceeaşi situaţie. Nu facem deloc excepţie, chiar dacă unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverană, nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor”, a declarat Isărescu. El a arătat că îngrijorarea nu este legată numai de mărime, chiar dacă aceasta este mare, dar şi de structura deficitelor. „Sunt deficite structurale, de durată, greu de corectat. Simpla creştere economică nu corectează un deficit structural”, a spus Isărescu. El a afirmat că apar dificultăţi din ce în ce mai evidente legate de finanţarea acestor deficite, dând ca exemplu creşterea dobânzilor.

● BANII NU PICĂ DIN CER ● Isărescu a mai spus că societatea românească trebuie să înţeleagă că „realitatea este cinică”, că banii nu pică din cer şi că este nevoie de muncă pentru a se ajunge la bogăţie. „Adevărul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare şi tendinţa cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoile sociale şi să nu se vorbească despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii adevăraţi nu pică din cer, nici nu apar din tiparniţă aşa cum cred unii”, a arătat Isărescu. Guvernatorul BNR a atras atenţia asupra importanţei părţii financiare, precizând că nu doar o lege poate conduce la corecţiile care trebuie realizate în economie, fiind nevoie de muncă şi un efort al întregii colectivităţi.

● BIROCRAŢIE ENORMĂ ● Guvernatorul BNR le dă dreptate firmelor care se plâng de fiscalitate şi birocraţie. „Nu bâzâie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plâng de nivelul exagerat al impozitării. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocraţia sunt enorme. La fel şi descurajarea muncii”, a spus Isărescu. El a arătat că există tentaţia unei impozitări suplimentare a muncii. Pe de altă parte, Isărescu este de părere că România va ieşi din recesiune doar prin aplicarea unor constrângeri bugetare tari, arătând că absenţa acestora duce la relaxare şi o înclinaţie spre protecţia socială. „Dacă avem constrângeri bugetare slabe descurajăm în continuare munca, nu avem cum să ieşim din recesiune, iar creşterea economică nu este un dat în jurul căruia se învârt toate celelalte, ci este un rezultat”, a mai spus Isărescu.



12