Se deschide Congresul Naţional de Istorie a Presei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi . Universitatea „Ovidius”

Se deschide Congresul Naţional de Istorie a Presei

Cultură 15 Aprilie 2011 / 00:00 755 accesări

Peste 100 de specialişti din România, Republica Moldova, Serbia, Olanda şi Israel sunt aşteptaţi, astăzi, la cea de-a IV-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, eveniment care se desfăşoară, în perioada 14-16 aprilie, la Constanţa. Amplul eveniment cu participare internaţională este organizat sub egida Asociaţiei Române de Istorie a Presei şi Universităţii „Ovidius”, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă - Filiala Constanţa. Reuniunea ştiinţifică cu tema „Presa română interbelică între mitologizare şi recuperare critică” se deschide, astăzi, de la ora 09.30, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, cu mesaje de salut din partea organizatorilor, urmate de decernarea premiului „Nicolae Sever Cărpinişan” - primul român licenţiat în jurnalism - de către fiica acestuia, prof. univ. dr. Letiţia Oprean, la 111 ani de la naşterea sa.

Conform programului, de ora 10.30 este programată conferinţa „Lingviştii români în publicistica românească”, susţinută de vicepreşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala, care, de la ora 12.00, îşi va lansa cartea „101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create”, ce va fi prezentată de prof. univ. dr. Gheorghe Bârlea. Activităţile vor continua, de la ora 14.00, cu lucrările pe secţiuni.

La lucrările congresului sunt reprezentate 26 de universităţi, trei academii de ştiinţe, patru institute de cercetare, opt biblioteci, şase muzee, precum şi instituţii mass-media, filiale ale Arhivelor Naţionale şi institute culturale. Lucrările se vor derula pe opt secţiuni: Particularităţi ale jurnalismului interbelic, Presa Mării Negre, Presa culturală interbelică, Presa specializată - interferenţe, Presa religioasă, Modele, iconi şi mituri în presa interbelică, Presa interbelică şi ştiinţele sociale şi Publicaţii şi personalităţi interbelice.

„Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) a ales Constanţa pentru această ediţie a congresului nu numai pentru istoria sa, „este cel mai vechi oraş atestat pe teritoriul României” (anul 657, înainte de Hristos, sub denumirea Tomis), ci şi deoarece Universitatea „Ovidius” aniversează 50 de ani de învăţământ public superior”, a subliniat, într-un comunicat, prim vicepreşedintele ARIP, conf. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea Naţională Bucureşti.

Taguri articol


12