În spaţiul binecuvântat de Dumnezeu al Derventului, unde crucile de leac din piatră şi izvorul cu apă tămăduitoare sunt mărturii incontestabile ale divinităţii, artişti de peste mări şi ţări se întrunesc pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură „Dunărea şi Dobrogea creştină”. Participanţii au început să sosească la Mănăstirea Dervent - gazda şi principala organizatoare a evenimentului - începând de ieri şi vor continua să vină inclusiv mâine, fiind întâmpinaţi aşa cum se cuvine de părintele stareţ Andrei Tudor.
„Considerăm că acest eveniment special, iniţiat în linişte şi armonie de către Mănăstirea Dervent, a devenit un reper interesant al artei contemporane, bogat în posibilităţi spirituale şi identificări estetice de rezonanţă. Dialogurile cu artiştii, purtate sub albastrul cerului de la Dervent sau în tihna răcoroasă a interioarelor, consemnează nu o dată renaşterea unor întrebări: artă şi credinţă, religie şi artă, comandă socială în contemporaneitate, rolul bisericii în constituirea unor mari valori patrimoniale”, apreciază criticul de artă Alice Dinculescu. Aceasta îi îndeamnă pe cei preocupaţi de această temă să găsească răspunsurile în „forme şi culori desluşite în intimitatea pietrei sau calmul pânzelor unde autori din mari centre de cultură şi civilizaţie lasă pentru eternitate fragmente de gând şi suflet”.
Anul acesta, tabăra „Dobrogea şi Dunărea creştină”, care se desfăşoară în perioada 8-18 iulie, are ca temă „Peisaj la Dervent”, iar artiştii invitaţi care se vor lăsa inspiraţi de frumuseţea Derventului sunt din România, dar şi din Grecia, Albania, Republica Moldova şi Egipt.
Şi în acest an, tabăra de creaţie, organizată de Mănăstirea Dervent şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa, se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.