Târgul de Mărţişoare, cel mai aşteptat eveniment al primăverii organizat de Muzeul de Artă Populară (MAP), îi aşteaptă pe constănţeni, începând de astăzi până de 1 Martie, inclusiv, să-şi aleagă cel mai frumos simbol al anotimpului renaşterii naturii. Tradiţionala manifestare, care numără deja nouă ediţii, se bucură, an de an, de interesul sporit al celor care apreciază tradiţia şi spun „Nu” prostului-gust. Cu preţuri atractive, realizate din materiale tradiţionale - mărgele, scoici, flori presate sau ceramică - şi însoţite de tradiţionalul fir alb-roşu, mărţişoarele care se regăsesc la acest târg sunt o alternativă la kitsch-urile ce au împânzit, deja, tarabele pieţelor.
Expozanţii sunt elevi ai instituţiilor de învăţământ cu care muzeul de etnografie constănţean a încheiat proiecte de colaborare, studenţi de la Facultatea de Arte a Univesităţii „Ovidius”, meşteri populari, dar şi apreciaţi artişti plastici constănţeni.
Anul acesta, Târgul de Mărţişoare este deschis, în perioada 27 februarie – 1 Martie, pe platoul din faţa MAP, între orele 09.00 şi 17.00.
Răspândit în toate zonele ţării, mărţişorul este pomenit pentru prima dată de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian relatează în cartea „Sărbătorile la români” că în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei exista obiceiul ca părinţii să lege copiilor, la 1 Martie, o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână.