Se deschide tîrgul de afaceri - TIMM 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În staţiunea Mamaia

Se deschide tîrgul de afaceri - TIMM 2007

Economie 01 Decembrie 2007 / 00:00 725 accesări

Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Constanţa organizează, în perioada 6-8 decembrie 2007, în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, cea de-a doua ediţie regională a Tîrgului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii - TIMM, un tîrg destinat mediului de afaceri. Este vorba despre un nou concept de astfel de manifestări, în care se reunesc instituţiile financiare ce vor oferi IMM-urilor posibilitatea de a identifica oportunităţile de dezvoltare. “Va fi un tîrg de afaceri, în sensul că întreprinzătorul va veni să îşi găsească o finanţare în funcţie de nevoile pe care le are”, a declarat directorul executiv al OTIMMC Constanţa, Dumitru Nancu. În perioada 2207-2013, UE va aloca României 19,668 de miliarde de euro, pe obiectivul convergenţă, bani care vor fi gestionaţi de către Guvern prin autorităţile de management şi organismele intermediare, instituţii prezente la tîrg.

De asemenea, se vor derula şi două seminarii destinate informării mediului de afaceri cu privire la sursele de finanţare. Avînd în vedere că orice întreprinzător are nevoie de cofinanţere, la tîrg vor fi prezente şi băncile comerciale, considerate a doua pîrghie importantă în accesarea fondurilor. “Întreprinzătorul român este de şapte ori mai puţin capitalizat faţă de cele din UE, astfel că băncile vor fi prezente cu ofertele de finanţare care includ şi creditele punte. Din momentul în care întreprinzătorul a obţinut finanţarea de la CE, şi pînă la decontarea efectivă a sumelor trece o perioadă de pînă la 90 de zile, astfel că băncile pot acoperi şi această perioadă”, a completat Nancu. Pe de altă parte, pentru obţinerea creditelor de la bănci, IMM-urile trebuie să prezinte garanţii. Din acest punct de vedere, rolul cel mai important îl joacă fondurile de garantare, organisme care vor avea standuri în cadrul tîrgului. Astfel, tîrgul va reuni 55 de firme participante, companii şi instituţii publice şi private, dintre care 14 firme de consultanţă din regiune şi din Bucureşti, şi 27 de întreprinzători.

Numărul IMM-urilor constănţene, peste media naţională

Tot în cadrul tîrgului vor fi lansate două documente importante ce reprezintă o radiografie mediului de afaceri: Raportul anual al sectorului IMM din România şi Ghidul Surselor de Finanţare. “Raportul arată că nu s-a întîmplat acel tsunami de care se vorbea anul trecut, că multe firme se vor închide odată cu intrarea României în UE. Era o euforie a dezastrului. În plus, din raport reiese faptul că numărul IMM-urilor a crescut”, a subliniat Nancu. În cifre, dacă în 2006 existau 434.847 de IMM-uri active la nivel naţional, în acest an sînt 463.000 de IMM-uri, reprezentînd o creştere de aproape 10%. Un alt indicator important cuprins în raport îl reprezintă numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori, care a crescut de la 17 la 21 la nivel naţional. De remarcat este faptul că în UE media este de 60 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, existînd şi state precum Suedia, Cehia sau Ungaria, unde există 70 de IMM-uri la o mie de locuitori.

Din acest punct de vedere, în România cel mai bine se situează capitala cu 47,7 IMM la 1.000 de locuitori, în timp ce în regiunea de sud-est se înregistrează 19,6 IMM-uri la mia de locuitori. În Constanţa există aprox. 23 de IMM-uri la mia de locuitori. La tîrg va fi lansat şi Ghidul Surselor de Finanţare care cuprinde programe de finanţare nerambursabilă, programe guvernamentale, dar şi cele ale băncilor. Totodată, vor fi lansate şi ghidurile pe cele trei scheme de finanţare. La eveniment vor participa ministrul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, precum şi reprezentantul Comisiei Europene, Giorgio Ficarelli. Tîrgul se desfăşoară în perioada 6-8 decembrie la hotelul Select din staţiunea Mamaia.



12