Inevitabilul s-a produs la Mihail Kogălniceanu. Fostul edil Iosif Valer Mureșan și-a dat demisia din PSD și a trecut la ALDE, partid din partea căruia va candida la funcția de primar la alegerile locale din iunie. Oficializarea transferului s-a făcut sâmbătă, când fostul edil a semnat adeziunea la ALDE. Cu această ocazie, Mureșan a anunțat că împreună cu el au trecut la ALDE toți consilierii locali ai PSD (cinci la număr) plus alți cinci membri social democrați aflați pe lista de supleanți ai partidului la alegerile locale din 2012. Mureșan spune că, în aceste condiții, Consiliul Local Mihail Kogălniceanu nu mai poate funcționa și se va dizolva automat. „Din 17 membri cât număra inițial Consiliul Local (CL), au mai rămas doar opt consilieri. Pentru a funcționa, este nevoie de minimum nouă aleși locali. Un consilier al PP-DD a fost dat afară deoarece a schimbat formațiunea politică, lucru interzis de lege, doi membri ai PSD și-au dat demisia din Consiliul Local, iar acum alți șase membri ai PSD și-au depus demisiile atât din partid, cât și din Consiliul Local și mă vor urma în ALDE. Cum PSD a rămas și fără membri supleanți, pe care să-i promoveze în funcția de consilier local, în consecință, se va dizolva Consiliul din Mihail Kogălniceanu”, a afirmat Mureșan.
PSD PUNE PIEDICI Fostul primar din Mihail Kogălniceanu a afirmat că plecarea aleșilor social democrați nu este atât de simplă, pentru că, spune Mureșan, în ultimele ore, conducerea organizației județene Constanța a PSD a refuzat să accepte demisiile membrilor de partid care sunt pe lista de supleanți ai organizației locale a PSD, votată la alegerile locale din 2012. „De vineri încoace, oamenii care vor să mă urmeze la ALDE s-au dus în fiecare zi să-și depună demisia, însă secretara organizației nu a acceptat cererile. Asta confirmă faptul că PSD vrea să paveze drumul primarului Ancuța Belu (PNL) pentru un nou mandat. Lucrurile sunt clare la Kogălniceanu: PSD și PNL fac un blat de zile mari. Probabil că domnii de la PSD sunt disperați că rămân fără consilieri și de aceea încearcă să-i convingă pe membrii supleanți să rămână în partid”, a spus Mureșan. El a adăugat că, în ciuda eforturilor celor de la PSD, oamenii sunt hotărâți să-l urmeze. De partea cealaltă, social democrații au refuzat să comenteze situația, spunând că problema va fi analizată într-o ședință care va avea loc luni.
CE SPUNE LEGEA Conform Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, Consiliul Local se dizolvă de drept sau prin referendum. Consiliul Local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutive, în cazul în care nu a adoptat în trei şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre sau în situaţia în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa prin supleanţi. Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau orice altă persoană interesată sesizează Instanţa de Contencios Administrativ cu privire la situaţia înregistrată, iar instanţa analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea Consiliului Local. Hotărârea instanţei este definitivă şi se comunică prefectului. În acest context, reprezentanții Prefecturii Constanța au declarat că se vor informa cu privire la situația creată la Kogălniceanu și vor anunța cum stau lucrurile în cazul de față.
Citește și: