Se dublează salariile bugetare mai mici de 4.000 de lei?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luni încep discuțiile Minister - sindicate

Se dublează salariile bugetare mai mici de 4.000 de lei?!

Administrație 05 Martie 2017 / 13:19 2325 accesări

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, nu ar schimba nimic din Legea salarizării unitare propusă de Boc în 2010

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, nu ar schimba nimic din Legea salarizării unitare propusă de Boc în 2010

O declarație oferită sâmbătă seara de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, pare să depășească până și imaginația specialiștilor în Science Fiction. Membra Guvernului Grindeanu, deja acuzat de prea mult optimism în ce privește previziunile bugetare, în special atunci când vine vorba despre încasările mari în balanță cu cheltuielile și mai mari, a anunțat cu seninătate că luni încep discuțiile cu sindicatele din ordine publică și sănătate privind legea salarizării unitare, care ar duce la o dublare efectivă a salariilor de până la 4.000 lei, în timp ce veniturile care depășesc acest prag ar urma să fie majorate cu aprox. 45%. Nu este un proiect nou propus de PSD, ci se ajunge la rezultatul acesta dacă se aplică proiectul salarizării unitare promis încă din 2010 de Emil Boc.

O declarație oferită sâmbătă seara de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, pare să depășească până și imaginația specialiștilor în Science Fiction. Membra Guvernului Grindeanu, deja acuzat de prea mult optimism în ce privește previziunile bugetare, în special atunci când vine vorba despre încasările mari în balanță cu cheltuielile și mai mari, a anunțat cu seninătate că luni încep discuțiile cu sindicatele din ordine publică și sănătate privind legea salarizării unitare, care ar duce la o dublare efectivă a salariilor de până la 4.000 lei, în timp ce veniturile care depășesc acest prag ar urma să fie majorate cu aprox 45%.

SE APLICĂ ÎN SFÂRȘIT ACTUL NORMATIV PROMIS DE BOC ÎN 2010?

Nu, nu este vorba despre vreun nou proiect al PSD sau al partidelor din arcul de guvernare. Pur și simplu social democrații se pregătesc să lase să se aplice proiectul de lege a salarizării unitare, promis de Executivul Boc în 2010. La acea vreme, PDL acuza derapajele din sistemul bugetar, tăia pe fond toate sporurile considerate abuzive, reducea cu cu mai bine de 25% veniturile tuturor categoriilor de bugetari (în numeroase cazuri coborând funcționari cu studii superioare la nivelul salariului minim pe economie), odată cu promisiunea aplicării celebrului proiect care ar fi venit să transforme sistemul național de salarizare într-unul echitabil. Proiectul a fost însă amânat în fiecare an de guverne de toate culorile politice, inclusiv de tehnocrații lui Iohannis. "Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuţii vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate. (...) Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la postul de televiziune România TV.

MINISTERUL MUNCII NU VREA SĂ MODIFICE PROIECTUL PDL PRIVIND SALARIZAREA UNITARĂ

Olguța Vasilescu a adăugat că, deși sindicaliștii au anunțat că vizează modificări ale proiectului propus în 2010 de Boc și Compania, ministerul nu își dorește niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării. Instituția publică se declară însă deschisă pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguța Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuții cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la 1 iulie.

DE LA 1 IULIE CRESC ȘI PENSIILE?

Olguța Vasilescu a mai precizat că punctul de pensie va crește la 1.000 de lei începând cu data de 1 iulie. Comitetul Confederal al CNS „Cartel ALFA“ i-a solicitat ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la propunerea de a separa salariile de indemnizaţii. "Stabilirea bazei de raportare a indemnizaţiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor etc. la salariul mediu, în timp ce celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grilă, instituie un tratament diferenţiat al acestor angajaţi publici în raport cu ceilalţi. Această propunere reprezintă încă o aroganţă a aleşilor noştri, care se văd deasupra restului populaţiei, astfel încât îşi adoptă reguli separate privind remunerarea, decuplate de restul masei de salariaţi din sistem, după principiul consacrat "ce-i al nostru-i pus deoparte"", se arată într-o scrisoare deschisă a CNS „Cartel ALFA”, remisă Mediafax.

Totodată, sindicaliştii spun că, după experienţa ultimilor şapte ani, baza de raportare stabilită la adoptarea legii, de 600 de lei, deşi era prevăzut să crească anual, a rămas la fel. "Acest lucru a făcut ca, odată cu creşterea salariului minim naţional, baza grilei să se aplatizeze de la an la an, prin condensarea primelor 42 clase de salarizare la acelaşi salariu: minimul pe economie! Decuplarea indemnizaţiilor de salariul nimim din grilă şi raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabilă, cu un trend crescător) asigură aleşii că vor beneficia de creşterea remuneraţiei proprii, fără să-i mai intereseze în mod direct ce se întâmplă cu restul salariaţilor din sistemul public", potrivit sursei citate.

Mai mult decât atât, spune Comitetul Confederal al CNS „Cartel ALFA“, diferenţierea dintre salarii şi indemnizaţii este, în acest caz, una artificială.

"Decizia nr. 16/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată că raporturile juridice dintre primar/viceprimar şi unitatea administrativ-teritorială intră sub incidenţa Codului Muncii, deci sunt raporturi de muncă, iar indemnizaţia poate fi considerată salariu. Fiind vorba despre o lege a salarizării unitare, atunci abordarea trebuie să reflecte această abordare unitară, prin stabilirea aceleiaşi baze de calcul pentru toate salariile din sistemul public. Această abordare unitară are drept scop tocmai eliminarea inechităţilor şi păstrarea unui raport decent între veniturile minime şi maxime din sistemul public", se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă ministrului Muncii.



12