Sistemul sanitar din țara noastră întâmpină probleme din ce în ce mai mari din cauza deficitului de personal. Managerii spitalelor se văd în situația de a închide unele secții, pentru o perioadă de timp mai mare sau mai mică, în lipsa doctorilor care să aibă grijă de pacienți. Aceștia nu pot fi lăsați doar pe mâna asistenților medicali, moașelor sau în grija unui număr mult prea mic de medici, unii la început de drum, așa că managerii preferă să trimită bolnavii la alte spitale, acolo unde asistența medicală este asigurată corespunzător. Cu o asemenea situație se confruntă Spitalul Municipal Medgidia. Managerul dr. Stere Bușu s-a văzut nevoit să închidă Maternitatea pentru cinci zile, începând de luni, 29 iunie. Singurul medic neonatolog rămas să lucreze pentru Maternitatea din Medgidia a plecat în concediu de odihnă, un drept legal. ”Nu puteam risca să le lăsăm pe paciente să nască doar cu moașa. Dacă se întâmpla ceva, cine răspundea?”, a spus dr. Bușu. Managerul a precizat, pentru ”Telegraf”, că s-a ajuns în această situație pentru că medicii care profesau fie au atins vârsta de pensionare, fie au ales să profeseze în privat, acolo unde primesc lefuri mult mai mari.
Toate pacientele vor fi direcționate către Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța, iar dacă secția de aici se va supraaglomera, cazurile vor fi redirecționate către alte spitale unde sunt locuri. ”Am discutat cu managerul Spitalului din Medgidia și i-am promis sprijin. Este normal. Însă, dacă secția noastră se va supraaglomera, vom trimite, la rândul nostru, pacientele către spitale din București sau către spitale care au locuri disponibile”, a declarat, pentru ”Telegraf”, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă.
LUNAR, 120 DE NAȘTERI LA MEDGIDIA Managerul dr. Bușu nu crede că vor fi probleme, având în vedere analiza statistică. ”Nu cred că vor fi mai mult de 20 de nașteri în cele 5 zile. În general, cam într-o lună nu avem mai mult de 120 de nașteri”, a spus managerul Spitalului din Medgidia. În perioada în care Maternitatea va fi închisă va avea loc și o igienizare generală. ”Am anunțat și Direcția de Sănătate Publică de decizia luată”, a adăugat dr. Bușu. Directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Cristina Schipor, a declarat, pentru ”Telegraf”, că i-au fost trasate unele recomandări managerului Spitalului din Medgidia, recomandări care fac referire la o igienizare generală. ”Dacă tot va fi 5 zile închisă secția, le-am spus să o igienizeze. Să zugrăvească, să facă o curățenie generală care se impunea”, a spus directorul DSPJ.
”Ne vom încărca, dar sperăm să ne descurcăm”
Șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie II a SCJU Constanța, dr. Aneta Tomescu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că secția se va încărca, dar speră ca lucrurile să nu se complice. ”De regulă suntem aglomerați în această perioadă, dar sperăm să ne descurcăm”, a spus medicul-șef. În total, pentru obstetrică sunt alocate 90 de paturi. În prezent, gradul de ocupare este de aproximativ 80%.