Se înfiinţează Centrul onco-pediatric de zi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Spitalul de Urgenţă Constanţa

Se înfiinţează Centrul onco-pediatric de zi!

Eveniment 18 Octombrie 2012 / 00:00 3537 accesări

Calvarul copiilor bolnavi de cancer, de la Constanţa, aşa cum îl caracterizează reprezentanţi ai Asociaţiei „Salvează Vieţi” (asociaţie care sprijină la diagnosticarea şi tratarea copiilor bolnavi de cancer), va lua sfârşit. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a anunţat că Asociaţia „Salvează Vieţi” a strâns o mare parte a banilor necesari pentru amenajarea, lângă Ambulatoriul de Specialitate Pediatrie din cadrul SCJU, unui Centru onco-pediatric de zi. „În prezent, copiii cu afecţiuni oncologice din Constanţa sunt trataţi în cadrul Clinicii de Pediatrie, deşi nu este deloc normal, însă nu avem de ales. În mod normal, aceste categorii de pacienţi trebuie să aibă un regim special, să fie ţinuţi în încăperi special amenajate. Sunt pacienţi speciali, cu o imunitate scăzută, în urma terapiilor agresive ei îşi pierd părul, au nevoie de o consiliere psihologică ”, a declarat managerul. Dr. Căpăţână susţine că Centrul onco-pediatric al SCJU va fi unul dintre cele mai moderne din ţară, va fi compartimentat aşa cum impun normele UE, vor fi amenajate locuri speciale de joacă, de terapie a durerii, de consultanţă psihologică, un loc de aşteptare pentru părinţi etc.

DR. ADRIANA APOSTOL, SINGURUL MEDIC ONCO-PEDIATRU ÎN CADRUL SCJU CONSTANŢA: „NUMĂRUL COPIILOR CU BOLI ONCOLOGICE ŞI HEMATOLOGICE ÎN JUDEŢUL NOSTRU S-A APROPIAT DE 300, NUMĂR IMPRESIONAT DE MARE”

DEPISTAREA PRECOCE, ESENŢIALĂ Dr. Apostol a declarat că înfiinţarea unui Centru de zi pentru aceşti copii este mai mult decât binevenită. „Astfel, adresabilitate va fi foarte bună şi rapidă, lucru extrem de important. Împreună cu Asociaţia „Salvează Vieţi” îi vom ajuta pe copii să aibă acces mai rapid, să primească în timp util un diagostic oncologic, precocitatea în Oncologie fiind esenţială”, spune dr. Apostol. Cel mai mic pacient, la Constanţa, are trei luni, vârstă la care cancerul este extrem de agresiv. „Depistarea precoce este esenţială”, subliniază medicul onco-pediatru. Copiii vor beneficia de consult, investigaţii, atunci când se ridică suspiciunea. „Vin copii din tot judeţul, dar şi din judeţul Tulcea. Putem face o serie de investigaţii pentru că laboratorul nostru are un contract şi cu unul din Germania, ne-am lărgit spectrul investigaţiilor”, a mai completat dr. Apostol. În lipsa Centrului de zi, declară medicul, copiii sunt nevoiţi să urce până la etajul VIII al SCJU, acolo unde funcţionează Clinica de Pediatrie, în capătul coridorului, şi doar după o anumită oră. „Orele mele din policlinică sunt doar două, este puţin, lista de aşteptare este foarte lungă. Acest Centru va fi deschis de la opt dimineaţa până la opt seara. Voi lucra tot eu, dar vor fi şi medici rezidenţi în onco-pediatrie, va fi mult mai bine pentru ei”, susţine medicul onco-pediatru.

DONAŢI CĂTRE ASOCIAŢIA „SALVEAZĂ VIEŢI Alina Vasea, voluntar în cadrul Asociaţiei „Salvează Vieţi”, a ales să ajute şi Constanţa pentru că este din Constanţa şi pentru că şi-a dorit să se facă ceva şi pentru copiii bolnavi de cancer de aici. „Mergând la conferinţele oncologice am constatat că în alte judeţe sunt multe centre care au grijă de copiii lor, la Constanţa nu exista nimic”, a spus voluntarul. La rândul ei, a caracterizat în câteva cuvinte calvarul la care sunt supuşi copiii, şi aşa supuşi unor suferinţe doar de ei ştiute. „Copiii trebuie să aştepte medicul care are şi alte urgenţe, aşteaptă cel puţin o oră şi jumătate pe hol, timp în care nu au nicio ocupaţie. Cei mici trec, periodic, prin acest calvar. N-au de ales”, spune ea. Alina Vasea a completat că, în viitorul Centru de zi cadrele medicale se vor ocupa doar cu ei, timpul de aşteptare se micşorează, se pot face părţi din protocoale. „Acum nu se poate, orice copil bolnav este trimis la Bucureşti şi când i se termină tratamentul, după două trei luni, se întoarce în Constanţa. Cum în acest Centru protocolul poate fi continuat aici, îşi fac chimioterapia aici, după care pot merge acasă, în patul lor, decât să stea prin spitalele din Bucureşti”, a spus voluntarul. Întreaga investiţie se ridică la aproximativ 80.000 de euro, până în prezent strângându-se peste 50.000 de euro. „Toţi cei care doresc să ajute la competarea sumei pot dona în fondul Asociaţiei „Salvează Vieţi”. Mai multe detalii pot fi aflate chiar pe site-ul www.salveazavieti.ro.



12