Se înmulțesc cazurile de HIV la bebeluși, în estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De parcă războiul nu era de ajuns

Se înmulțesc cazurile de HIV la bebeluși, în estul Ucrainei

Externe 19 Februarie 2015 / 00:00 755 accesări

Bombardamentele din estul Ucrainei fac zilnic noi victime, în ciuda armistițiilor și păcii la nivel declarativ. Mai trist este însă că aceleași bombardamente au făcut ca sute de bebeluși să fie infectați cu HIV în estul Ucrainei, unde unitățile de îngrijire au fost atacate și nu mai pot preveni transmiterea virusului de la mame la copii, a atras atenția, marți, Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ”Nu este asigurată siguranța sângelui. Banca de sânge din Donețk a fost bombardată și distrusă”, a precizat, la Geneva, OMS. Înainte de izbucnirea conflictului între armata ucraineană și separatiștii sprijiniți de Moscova, regiunea Donețk din estul Ucrainei avea aproape 28.000 de cazuri de HIV înregistrate, cel mai ridicat nivel din țară. Peste 1.800 de copii cu mame seropozitive au pierdut ajutoarele sociale și alimentare în zona de conflict.

IZBÂNDĂ REBELĂ Armata ucraineană a părăsit orașul Debalțevo, abandonându-l rebelilor, după zece zile de lupte intense, a anunțat, ieri, președintele ucrainean, Petro Poroșenko. Potrivit acestuia, în rândul celor aproape 2.000 de militari ucraineni s-au înregistrat doar 30 de răniți, în pofida tirurilor de artilerie intense. Marți, autoritățile ucrainene au cerut Occidentului să dea un răspuns ferm Moscovei, după ce, în aceeași zi, rebelii au intrat în Debalțevo, după mai multe zile de lupte intense cu forțele guvernamentale ucrainene. Aceste evoluții survin la mai puțin de o săptămână de la semnarea acordului de încetare a focului, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morți. Documentul prevede, printre altele, ca părțile implicate în confruntările din estul Ucrainei să înceapă retragerea armamentului greu din zona de conflict.

Petro Poroşenko i-a amintit, în cadrul unei discuţii telefonice, vicepreşedintelui american, Joe Biden, despre armele promise Ucrainei, mulţumindu-i, totodată, pentru susţinerea ţării sale în Consiliul de Securitate al ONU. Biden a dat asigurări în privinţa susţinerii Kievului şi a convenit cu Poroşenko asupra unei coordonări permanente între Ucraina, SUA, Germania şi Franţa, în cadrul ONU şi OSCE.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, marţi, rezoluţia care aprobă Acordul de la Minsk, semnat joia trecută, sub medierea preşedinţilor Franţei, Fancois Hollande, Rusiei, Vladimir Putin, Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Consiliul de Securitate îndeamnă toate părţile implicate în criza ucraineană să asigure punerea în aplicare în întregime a pachetului de măsuri semnat la Minsk. De asemenea, rezoluţia sprijină respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a somat, ieri, Rusia să-și retragă toate forțele din estul Ucrainei și să pună capăt sprijinului acordat separatiștilor.

ALT CONFLICT ÎNGHEȚAT Armistiţiul din Ucraina este improbabil să dureze, iar situaţia din estul ţării ar putea deveni un alt conflict îngheţat, a declarat fostul comandant suprem al forţelor NATO în Europa, James Stavridis. ”Predicţia mea, din nefericire, este că ne îndreptăm spre un alt conflict îngheţat, similar celor din Georgia - Osetia de Sud - Abhazia, R. Moldova - Transnistria, Cipru şi Nagorno-Karabah”, a declarat Stavridis. La aproape trei zile de la acordul de încetare a focului în Ucraina, OSCE a anunţat că acesta este respectat în pofida unor incidente la Sievierodoneţk, Lugansk, Debalţevo şi Doneţk. ”NATO a oferit dovada irefutabilă privind prezenţa de luni de zile a sistemelor ruseşti de armament greu. Rusia îşi poate retrage forţele, instructorii şi armamentul greu şi ar trebui să facă acest lucru imediat”, a adăugat Stavridis, afirmând că, atât timp cât forţele ruseşti sunt prezente în Ucraina, şansele unei rezolvări paşnice şi diplomatice sunt reduse. În pofida dezacordurilor cu Rusia, Occidentul nu este într-un Război Rece cu Rusia şi nu va fi nicio confruntare militară între NATO şi Rusia, a precizat el.

SANCȚIUNI CANADIENE Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat, marţi, o nouă rundă de sancţiuni, ca răspuns la ceea ce a numit ”escaladarea actelor de agresiune din partea rebelilor, în estul separatist al Ucrainei”. Guvernul canadian a emis interdicţii de călătorie pentru 37 de ruşi şi ucraineni şi sancţiuni economice împotriva a 17 entităţi ruse şi ucrainene. Harper a declarat, de asemenea, că Guvernul său monitorizează îndeaproape implementarea armistiţiului încheiat la Minsk, la 12 februarie, şi a adăugat că este pregătit să adopte şi alte măsuri împotriva Moscovei şi a rebelilor susţinuţi de ruşi în cazul în care aceştia refuză să respecte acordul.



12