Atenționările comisarilor Protecției Consumatorilor, dar și ale medicilor par să nu aibă efect pentru toată populația. Vara, când temperaturile sunt extrem de ridicate, trebuie să avem mare grijă de unde achiziționăm alimentele (în special cele perisabile), unde le depozităm, cât de riguroasă este igiena mâinilor înainte să mâncăm. Din păcate, nerespectarea acestor reguli nu fac altceva decât să ne ducă pe mâna medicilor. De când a început sezonul bolilor infecțioase specifice verii, cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța au serios de lucru. Săptămânal, la unitatea sanitară ajung zeci de persoane cu semne ale bolii diareice acute, alte câteva zeci rămânând internate, starea lor de sănătate impunând cu strictețe acest lucru, știut fiind faptul că, netratate corespunzător, pe fondul deshidratării mari, se poate ajunge chiar și la deces. Numai în săptămâna 9 - 15 iulie, la SCBI au ajuns 80 de persoane cu boală diareică acută, dintre care mai mult de jumătate, respectiv 48, au necesitat îngrijire pe patul de spital.
REAMINTIM BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.