Se întâmplă la Constanța! Mai mult de jumătate dintre cazuri, SPITALIZATE!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se întâmplă la Constanța! Mai mult de jumătate dintre cazuri, SPITALIZATE!

Sănătate 04 Octombrie 2017 / 17:54 3341 accesări

Ne apropiem de sezonul rece, atunci când, cel puțin teoretic, patologia ar trebui să se schimbe. Și totuși, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța se confruntă în continuare cu cazuri de boală diareică acută (BDA), specifică sezonului cald. Astfel, în perioada 25 septembrie - 1 octombrie au fost diagnosticate 58 de cazuri de boală diareică acută, dintre care 36 de cazuri au necesitat îngrijire pe patul de spital. Și cu o săptămână înainte, numărul prezentărilor a fost mare, respectiv 74 de cazuri de boală diareică acută, dintre care au fost spitalizate 45 de cazuri.

E BINE DE ȘTIUT!

BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.



12