Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate la nivel mondial, după bolile cardiace ischemice, la fiecare cinci secunde înregistrându-se un deces determinat de efectele acestei afecțiuni.
Datorită cunoștințelor și tehnologiilor medicale actuale, aproximativ 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite. România, o țară unde mortalitatea ajunge la 90% dintre pacienții afectați de un accident vascular cerebral, accesul la cele mai noi tehnologii medicale utilizate pentru prevenția AVC-urilor este sub standardele europene.
Potrivit unui studiu al The Economist Intelligence Unit, oricine poate suferi un AVC, inclusiv un copil. Este bine de știut însă că probabilitatea de a suferi un AVC se dublează la fiecare deceniu peste vârsta de 55 de ani. Datorită cunoștințelor și tehnologiilor medicale actuale, aproape 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite. Cu toate acestea, la fiecare două secunde, undeva în lume, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar efectele acestuia conduc la un deces la fiecare cinci secunde. Astfel, deși supravieţuirea în urma unui AVC s-a îmbunătăţit semnificativ, accidentele vasculare cerebrale rămân a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, după bolile cardiace ischemice. Mai mult decât atât, povara accidentului vascular cerebral este considerabilă atât pentru bolnav, cât și pentru familie și pentru sistemul public de asistentă socială, în condițiile în care aproximativ jumătate dintre supraviețuitorii unui AVC rămân cu o formă de handicap fizic sau cognitiv.
Factorii ce nu pot fi modificați, precum vârsta, sexul, etnia, istoricul familiei, pot să ofere indicii despre prezența factorilor de risc, însă, în prezent, s-a demonstrat că 9 din 10 cazuri de AVC-uri sunt, de fapt, asociate cu factori modificabili, ce pot fi gestionați sau îmbunătățiți printr-un stil de viață sănătos sau prin asistență medicală preventivă. Prin stilul de viață se au în vedere greutatea optimă, activitatea fizică realizată cu regularitate sau renunțarea la fumat, pe când prin acțiuni medicale preventive se recomandă efectuarea periodică a analizelor pentru hipertensiune arterială, colesterol sau fibrilație atrială (FA).
„În România, peste 60.000 de români suferă anual un AVC, iar 54.000 mor în fiecare an din cauza unui AVC. Este de apreciat faptul că până acum s-au alocat resurse considerabile intervențiilor de urgență pentru pacientul în stare critică după ce a suferit un AVC. Investiția în segmentul de prevenție și detectare timpurie este, însă, în continuare deficitară, deși acest segment ar asigura o alocare mai eficientă a resurselor bugetare pentru sănătate”, a spus Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină.
Așadar, pentru a reduce semnificativ incidența și impactul AVC-ului, țările trebuie să dezvolte strategii integrate și bine conectate la problemele lor specifice de sănătate.