Se modifică!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se modifică!

Social 13 Februarie 2009 / 00:00 933 accesări

Legea serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei

Proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor de educaţie şi îngrijire a copiilor pe timpul zilei trebuie finalizat pînă în luna iulie, cînd ar trebui să fie prezentat Guvernului pentru adoptare. Actul normativ va fi elaborat de Ministerul Muncii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) şi va reglementa serviciile de sprijin pentru părinţi în vederea asigurării îngrijirii pe timpul zilei a copiilor, pentru perioada în care aceştia lucrează. Cele două instituţii trebuie să finalizeze astfel şi proiectul de lege privind serviciile de tip familial acordate copiilor separaţi de părinţii lor, plasamentul în familia extinsă, la o persoană sau familie din reţeaua socială a copilului, la o persoană sau familie de îngrijire şi plasamentul la asistentul maternal. Pentru asistenţa maternală vor fi introduse prevederi detaliate referitoare la evaluarea capacităţii unei persoane de a deveni asistent maternal, formarea asistenţilor maternali, acordarea şi retragerea atestatului. De asemenea, se are în vedere eliminarea discrepanţelor existente referitoare la contractul de muncă al asistentului maternal în raport cu Codul Muncii. În toamnă, Ministerul Muncii şi ANPDC trebuie să prezinte Executivului un alt proiect de lege privind drepturile acordate copiilor şi tinerilor care beneficiază de servicii de prevenire a separării copilului de părinţi sau de servicii pentru realizarea protecţiei speciale a copilului separat de părinţi.

Legea contractului colectiv şi conflictelor de muncă

Guvernanţii vor modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la contractul colectiv de muncă şi la soluţionarea conflictelor de muncă, ambele acte normative urmînd a fi finalizate pînă în luna decembrie. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 130/1996 privind contractul colectiv de muncă, republicată şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă sînt propuse de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi vor fi prezentate în Guvern pînă în decembrie 2009. „Prin consultarea partenerilor sociali reprezentativi la nivel naţional se urmăreşte reglementarea în termeni moderni a negocierii colective, a conceptelor de reprezentativitate a partenerilor, a procedurilor de încheiere şi derulare a contractelor colective de muncă, avîndu-se în vedere inclusiv situaţia angajatorilor din sectorul neconcurenţial (bugetar)”, se arată în document. Prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 168/1999 se urmăreşte “eliminarea prevederilor caduce şi eficientizarea soluţionării conflictelor colective de muncă, în acord cu prevederile şi normele internaţionale”, potrivit documentului citat.

Prima de instalare şi sporul pentru condiţii de izolare pentru medicii din mediul rural

Ministerul Sănătăţii (MS) trebuie să prezinte Guvernului, pînă în septembrie, cadrul legal de acordare a unor stimulente financiare pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în zona rurală, cum ar fi prima de instalare şi sporul pentru condiţii de izolare. MS va elabora alte patru acte normative, pe care le va prezenta Executivului în septembrie. Este vorba despre proiectul de lege privind malpraxisul, care reglementează cadrul legal referitor la răspunderea profesională medicală, avînd în vedere că aceasta poate exista singular sau concomitent, sub mai multe forme, şi anume răspunderea juridică-penală sau civilă, răspunderea disciplinară şi cea administrativă. Un alt proiect de lege este cel privind finanţarea asistenţei medicale primare prin acordarea unor fonduri de la Banca Mondială (BM). Prin acest proiect va fi reglementat cadrul legal de finanţare şi organizare în vederea funcţionării asistenţei medicale primare prin acordare de fonduri de la BM. Totodată, MS va elabora şi proiect de lege privind leasingul în sistemul public medical, care va permite achiziţionarea în leasing a echipamentelor şi aparaturii medicale de înaltă performanţă, precum şi proiectul de lege privind profesiile în domeniul medical, care va reglementa organizarea şi funcţionarea acestora. Tot în septembrie, MS va prezenta Executivului un proiect de lege privind asigurările complementare de sănătate, care vizează crearea unei alternative la sistemul de asigurări sociale de sănătate peste serviciile incluse în pachetele minime obligatorii sau servicii minime finanţate din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate. Proiectul de lege privind trecerea spitalelor şi a unor componente administrative în subordinea autorităţilor locale, care reglementează cadrul legal privind descentralizarea sistemului de sănătate în cadrul programului de reformă, va fi prezentat Executivului pînă în iunie.

Legislaţia din domeniul muncii

Ministerul Muncii va modifica şi completa Legea privind înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii şi cea a securităţii şi sănătăţii în muncă. Proiectul de lege va reglementa introducerea unor sancţiuni pentru situaţiile în care angajatorii nu duc la îndeplinire măsurile dispuse de către inspectorii de muncă în timpul controalelor, dar şi sisteme proprii de selectare, formare şi evaluare profesională a inspectorului de muncă. Totodată, Ministerul Muncii va modifica în această primăvară legislaţia privind susţinerea familiei în creşterea copilului, dar şi legile patronatelor şi sindicatelor. De altfel, proiectele de lege urmează fie prezentate Guvernului pînă în decembrie 2009, astfel încît sindicatele să fie racordate la realităţile vieţii economice şi sociale din România, cît şi cu prevederile normele internaţionale. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei va fi reorganizată, Ministerul Muncii urmînd să finalizeze proiectul de modificare şi completare a Legii 217/2003. Prin modificarea acestui act normativ, Ministerul Muncii va trece la descentralizarea instituţiilor aflate în subordine, precum şi la stabilirea atribuţiilor de monitorizare la nivel teritorial în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. De asemenea, proiectul va reglementa introducerea măsurilor de protecţie şi siguranţă care se pot lua în cazul comiterii actelor de violenţă în familie, dezvoltarea unui sistem unitar de servicii specializate pentru victimele violenţei în familie, dar şi a agresorilor familiali şi informarea asupra drepturilor de care beneficiază victimele violenţei.

Sistemele de salarizare ale bugetarilor şi funcţionarilor publici

Proiectele de Lege privind sistemul unitar de salarizare a personalului contractual bugetar şi sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici trebuie prezentate Executivului pînă în luna mai. Legea privind sistemul unitar de salarizare a personalului contractual bugetar va reglementa salarizarea tuturor categoriilor de personal plătite din fonduri publice, aşa cum sînt definite în Legea privind finanţele publice, avînd un caracter unitar. De asemenea, actul normativ va viza armonizarea sistemului de salarizare, ţinîndu-se cont de importanţa, răspunderea, complexitatea activităţii şi nivelul studiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii, iar creşterile salariale necesare realizării acestui obiectiv vor avea în vedere indicatorii macroeconomici şi evoluţia indicatorilor sociali. Potrivit documentului citat, salariul de bază va deveni principalul element al cîştigului salarial şi se va realiza prin includerea în salariul de bază a unor sporuri care au un caracter general şi va fi creată o nouă ierarhie a salariilor de bază, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, astfel încît nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază conform actualelor reglementări. De asemenea, Legea privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor, care trebuie prezentată Guvernului tot în luna mai, va institui reguli, principii şi dispoziţii generale privind modalitatea de stabilire a salariilor funcţionarilor publici.

Legea privind sistemul public de pensii

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensie şi alte drepturi de asigurări sociale va trebui să fie prezentat Executivului, pentru adoptare, în luna decembrie. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale vizează eliminarea inechităţilor şi anomaliilor care mai există în sistem, precum şi a discriminărilor conţinute pentru conformitatea cu prevederile Directivei Consiliului 79/7 CEE privind aplicarea progresivă a principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în domeniul securităţii sociale. Potrivit documentului, proiectul de act normativ ar trebui prezentat în Guvern în luna decembrie a acestui an. De asemenea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România ar trebui să finalizeze, pînă la sfîrşitul acestei luni, un alt proiect de Lege privind pensiile unor responsabili ai regimului comunist implicaţi în acte de represiune pe motive politice, care să stabilească cuantumul pensiilor ofiţerilor, subofiţerilor şi angajaţilor civili ai Securităţii, Ministerului de Interne şi Direcţiei Generale a Penitenciarelor condamnaţi definitiv pentru abuzuri comise în perioada 1945-1989 împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unor persoane la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.



12