Se poartă dietele de slăbit cu fructe şi legume purpurii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se poartă dietele de slăbit cu fructe şi legume purpurii

Monden 05 Mai 2014 / 00:00 623 accesări

Dieta purpurie, care promovează consumul de fructe şi legume de culoare purpurie, albastră şi violetă, a devenit cea mai în vogă tendinţă în curele de slăbire, datorită conţinutului bogat în antocianine al acestor alimente, antioxidanţi cu efect protector al celulelor. Această dietă, extrem de uşor de urmat, permite doar consumul de legume colorate în purpuriu, albastru şi violet, cum ar fi cartofii, conopida şi morcovii mov, precum şi de fructe violet, precum afinele.

CURCUBEUL DIN FARFURIE Unul dintre motivele pentru care această dietă a devenit atât de populară este acela că fructele şi legumele purpurii conţin antocianină, un puternic antioxidant care protejează celulele şi ar putea preveni cancerul. Se crede, de asemenea, că antocianinele au efecte antiîmbătrânire şi previn bolile cardiovasculare prin efectele lor anticoagulante. Una dintre cele mai populare vedete din SUA care urmează dieta purpurie este Mariah Carey, în vârstă de 44 de ani. Cântăreaţa a început să consume alimente de această culoare pentru a slăbi după naştere. ”Mariah Carey a adoptat o nouă dietă: trei zile pe săptămână consumă alimente purpurii, cum ar fi prune, struguri şi vinete, şi este deja încântată de rezultate”, se spune în revista americană ”Star”. Conform surselor citate, această dietă duce la îmbunătăţirea sănătăţii inimii, previne cancerul şi energizează organismul.

Prunele, de exemplu, conţin vitamina C şi fibre, iar cartofii mov sunt bogaţi în potasiu, fier şi conţin acelaşi nivel de antioxidanţi ca napii. Afinele, pe care nutriţionistul James Duigan le descrie drept ”superalimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des”, sunt o sursă eficientă de antioxidanţi şi contribuie la combaterea artritei, a problemelor cu memoria asociate cu vârsta şi a dificultăţilor de vedere. De asemenea, afinele reglează nivelul de zaharuri din sânge, deoarece au un indice glicemic scăzut. Consumul regulat de afine contribuie la scăderea nivelului de grăsime din sânge, reduce nivelul de colesterol şi scade tensiunea arterială. Studiile au arătat, de asemenea, că afinele reduc grăsimea de la nivelul abdomenului. Dieta se bazează, de asemenea, pe consumul de cartofi mov, bogaţi în antocianine şi provitamina A, care controlează nivelul glicemiei, sau de conopidă mov, cunoscută pentru conţinutul bogat în antioxidanţi care combat cancerul. Pe de altă parte, nutriţioniştii recomandă consumarea unui ”curcubeu” de fructe şi legume zilnic. ”Consumul exclusiv de alimente purpurii nu este recomandat deoarece reprezintă, în general, o dietă dezechilibrată, dar în orice caz, includeţi în alimentaţie fructe şi legume purpurii de câte ori aveţi ocazia - ideal în fiecare zi - pentru a beneficia de aceşti nutrienţi benefici”, a declarat Elouise Bauskis, expert în nutriţie şi diete naturiste.

CIREŞE ÎMPOTRIVA INSOMNIEI Un alt fruct cu efecte importante are o culoare ce se încadrează în tendinţe. Două pahare cu suc concentrat de cireşe, consumate seara şi dimineaţa, combat insomnia şi pot ajuta persoanele în vârstă să doarmă o oră mai mult pe zi, au descoperit cercetătorii americani. Cercetătorii Universităţii de Stat din Louisiana au descoperit că două pahare de suc concentrat de cireşe pe zi - consumate dimineaţa şi seara -, timp de două săptămâni, au crescut cu aproape 90 de minute durata somnului în rândul persoanelor în vârstă care s-au plâns de lipsa somnului.

Insomnia reprezintă o problemă frecventă de sănătate în rândul persoanelor în vârstă, afectând între 23 şi 24% dintre oamenii cu vârsta de peste 65 de ani. Această tulburare de sănătate este asociată cu o frecvenţă crescută a durerilor cronice, a hipertensiunii arteriale, a diabetului de tip 2 şi a declinului cognitiv sau a demenţei. Persoanele care suferă de insomnie rareori au altă soluţie decât să recurgă la somnifere, care au însă şi efecte secundare. Cercetătorii au rugat un grup de şapte persoane adulte cu vârsta medie de 68 de ani, care sufereau de insomnie, să bea suc concentrat de cireşe de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Ulterior, acelaşi grup de persoane a primit o băutură placebo. Cercetătorii au descoperit, în timpul experimentului, că persoanele care au băut sucul concentrat de cireşe, dimineaţa şi seara, au dormit cu peste o oră mai mult în fiecare noapte, în medie 84 de minute, în comparaţie cu perioada în care au consumat băutura placebo. Sucul concentrat de cireşe constituie o sursă naturală de melatonină, un hormon care contribuie la reglarea ciclului somn-veghe.



12