Se pot vaccina anti-COVID-19 persoanele care suferă de alergii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se pot vaccina anti-COVID-19 persoanele care suferă de alergii?

Sănătate 18 Ianuarie 2021 / 09:36 1224 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, potrivit experților, vaccinul poate fi administrat în siguranţă chiar şi pacienţilor cu istoric de alergii, dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacţii alergice severe la substanţe ce intră în compoziţia vaccinului.

Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea.
Aşadar, reacţiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent şi sunt reacţii adverse care, deşi sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare şi nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacţie alergică
.

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie a declarat pentru TVR, că singurele contraindicații absolute se referă la persoanele care au suferit o alergii severe:

"Practic, orice persoană care are o alergie ușoară adică a suferit, să zicem, atunci când a mâncat căpșuni sau alune o urticarie sau persoane care au o rinită alergică atunci când intră în contact cu ambrozia nu reprezintă contraindicații. Ei se pot vaccina fără niciun fel de problemă, trebuie doar să informeze la centrul de vaccinare și să aștepte nu 15 minute, ci 30 de minute în sala de așteptare, după ce s-a administrat vaccinul".

"Singurele contraindicații absolute se referă la persoanele care au suferit o alergie severă, adică șoc anafilactic la o doză anterioară, deci cine va primi prima doză și suferă șoc anafilactic nu va efectua a doua doză sau la una dintre componentele vaccinului și aici sunt persoane care se cunosc, care au avut poate nevoie de un tratament citostatic sau un tratament cu interferon la care au făcut alergie. În această situație, este bine să ia legătura cu medicul de familie și apoi cu alergologul, ca să se poată face indicația sau contraindicația în ceea ce privește vaccinarea", a explicat medicul Gindrovel Dumitra.

Spre exemplu, În SUA, ţară care a raportat aproape un sfert din toate cazurile de COVID-19 la nivel mondial, nu s-a raportat niciun deces în rândurile persoanelor care au fost spitalizate după prima inoculare. Un caz din 100.000 a prezentat reacţii alergice grave, reprezentând o rată mai mare decât vaccinul antigripal, dar rata este totuși foarte mică.



12