Se pregătește o amplă ofensivă anti-Stat Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se pregătește o amplă ofensivă anti-Stat Islamic

Externe 24 Ianuarie 2015 / 00:00 663 accesări

            Ultimatumul dat Guvernului de la Tokyo cu privire la soarta celor doi ostatici niponi a expirat, iar oficialii și opinia publică din Japonia trăiesc cu mare intensitate în așteptarea veștilor. ”Niciun mesaj nu a fost primit de când ultimatumul de 72 de ore lansat de către Statul Islamic a expirat la 14.50, la Tokyo (5.50 GMT)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga. Într-o înregistrare video difuzată marți, Statul Islamic (SI) a amenințat că-i va executa pe Kenji Goto și Haruna Yukawa, dacă Guvernul japonez nu va plăti o răscumpărare de 200 de milioane de dolari în 72 de ore. Poziția exprimată de Guvernul Abe la nivel oficial a fost categorică: nu se vor face concesii teroriștilor.

            În ultimele 70 de ore și cu precădere după summitul de la Londra, s-au tot făcut pregătiri pentru declanșarea unei ofensive împotriva combatanților SI. Va fi însă mult prea târziu pentru ostaticii japonezi. Oficialii din 21 de state participante la reuniunea de la Londra par să fi căzut de acord cu declanșarea unei ample operațiuni militare, potrivit generalului Lloyd Austin, șeful Comandamentului American Central, responsabil de coordonarea și punerea în practică a acțiunilor împotriva SI ca și până în prezent. SUA și Irakul vor fi principalii executanți ai ofensivei menite să elibereze Mosul, cel mai mare oraș pe care SI îl deține în așa-zisul Califat Islamic pe care l-a instituit în regiuni din Irak și Siria. Ziua de joi, când s-a desfășurat summitul de la Londra, a fost chiar extrem de activă în teren, cu nu mai puțin de 16 raiduri aeriene în care au fost lovite ținte în mișcare ale SI.

            Sunt multe riscuri pe care activitatea grupării sunnite le suscită în regiune. Declanșarea unei acțiuni de reprimare pe măsură riscă să escaladeze conflictul în întreg Orientul Mijlociu, un pericol sesizat de Israel, care a avertizat vineri, în mod oficial, Siria și Libanul să nu permită atacuri de pe teritoriile lor asupra sa. Israelul a dovedit deja voință de a se implica în conflict și a desfășurat un raid asupra Siriei, vizând trupele unui comando Hezbollah având în frunte un general iranian, despre care existau informații că încerca să declanșeze atacuri împotriva statului evreu. De duminică, Israelul și-a mobilizat și mutat efectivele militare la frontiera de nord către Siria și Liban.

            Până în prezent, 73 de francezi au fost uciși în teatrul de operațiuni teroriste din Siria și Irak, a confirmat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Precedentul bilanț furnizat de Guvernul de la Paris la începutul lunii ianuarie releva că aproape 70 de jihadiști francezi au fost uciși în aceste țări, din cei 1.400 de francezi care au plecat să lupte pentru SI. Datorită ultimei legi antiteroriste votate de Parlamentul de la Paris în toamnă, atunci când există suspiciunea de angajare în astfel de operațiuni în Irak, în Siria sau în altă regiune de conflict poate fi introdusă o interdicție de ieșire din țară, iar presupușilor jihadiști le pot fi reținute documentele de identitate. ”Dacă îi vom lăsa să plece, se angajează în acțiuni de extorcare”, a explicat ministrul francez de Interne, care a reamintit de înregistrările video cu decapitări, crucificări. ”Când revin, dacă nu s-au distrus fizic acolo, jihadiștii sunt distruși din punct de vedere psihologic și sunt mai periculoși decât înainte să plece”, a mai explicat oficialul francez. ”Măsura va fi eficientă și va permite evitarea riscurilor“, a adăugat acesta.

            După atentatele de la începutul lunii de la Paris, Guvernul a anunțat, printre altele, crearea a 1.400 de posturi care depind de Ministerul de Interne, dintre care 1.100 numai pentru acțiuni de strângere de informații.

Taguri articol


12