Se pregătesc modificări importante la Legea Electorală. Cum vom vota

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Iar se schimbă regulile la alegeri?

Se pregătesc modificări importante la Legea Electorală. Cum vom vota

Politică 14 Octombrie 2018 / 17:32 2072 accesări

Autoritatea Electorală Permanentă dorește modificări importante, printre care implementarea unui cod electoral până la alegerile din 2024, reducerea pragului electoral dar și alegeri separate pentru Camera Deputaților și Senat. Principalele modificări propuse de AEP includ întocmirea unui Cod electoral, reducerea pragului electoral, alegeri separate pentru Camera Deputaților și Senat, reducerea numărului de parlamentari, să voteze doar cine se înscrie în registrul electoral, impunerea unui prag minim pentru deputații minorităților naționale și înființarea comitete de sprijin, în locul listelor de susținători. Cu toate acestea, parlamentarii nu sunt foarte încântați de aceste modificări.

Autoritatea Electorală Permanentă dorește modificări importante, printre care implementarea unui cod electoral până la alegerile din 2024, reducerea pragului electoral dar și alegeri separate pentru Camera Deputaților și Senat. În documentul semnat de către președintele AEP, Daniel Barbu au fost prezentate propuneri prin care se dorește îmbunătățirea modului în care se desfășoară scrutinele în România. Principalele modificări propuse de AEP includ întocmirea unui Cod electoral, reducerea pragului electoral, alegeri separate pentru Camera Deputaților și Senat, reducerea numărului de parlamentari, să voteze doar cine se înscrie în registrul electoral, impunerea unui prag minim pentru deputații minorităților naționale și înființarea comitete de sprijin, în locul listelor de susținători. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat, sâmbătă, despre propunerile de modificare a legislaţiei electorale avansate de Autoritatea Electorală Permanentă în raportul de activitate pe 2017, că acestea „sunt inoportune” şi îl deranjează. La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat că îşi doreşte o discuţie despre introducerea votului obligatoriu în România. „Deocamdată, aceste propuneri care vin din partea AEP au ajuns la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Le vom analiza acolo. Eu cred că este important să discutăm aceste propuneri, ca de fiecare dată înaintea alegerilor există o comisie specială în care fiecare partid politic vine şi îşi exprimă opinia. Dar să schimbăm dintr-o dată acum, ştiţi că am mai făcut acel experiment cu colegiile şi a trebuit să revenim pentru că a fost un experiment prost, să venim acum să spunem că alegem Camera într-un fel, Senatul în alt fel”, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD).

MODIFICĂRI PROPUSE ÎN RAPOARTELE AEP

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conţine un capitol intitulat „Teze preliminare privind un Cod Electoral” şi care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor şi exercitarea dreptului de vot sub condiţia înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. Autoritatea Electorală Permanentă enumeră o serie de posibile modificări ale legislaţiei electorale pentru aplicare acestora la alegerile din 2024. „AEP a elaborat o serie de ipoteze de lucru preliminare privind proiectul unui viitor cod electoral, dezbătute cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, acestea vizând aspecte precum alegerea diferenţiată a celor două Camere ale Parlamentului, scăderea numărului de deputaţi şi senatori, creşterea numărului de voturi necesar pentru alegerea reprezentanţilor minorităţilor naţionale în Camera Deputaţilor, scăderea pragului electoral pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi alegerea consiliilor locale şi judeţene, exercitarea dreptului de vot sub condiţia înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral, înlocuirea listelor de susţinători cu comitete de sprijin, modificarea componenţei birourilor electorale concomitent cu instituirea unui serviciu electoral naţional ca serviciu profesional, profesionalizarea reprezentanţilor partidelor politice în birourile electorale ale secţiilor de votare, utilizarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal – SIMPV”, potrivit raportului AEP.



12