CU UN PICIOR ÎN GROAPĂ PNL a avut, de-a lungul vremii, o multitudine de lideri de tot felul. Niciunul nu a reuşit, însă, să ţină închegat partidul pentru mult timp. Numeroşi liberali au tot încercat să creeze o altă formaţiune care urma să se manifeste în partidul-mamă. O chestie ciudată şi interpretabilă. Theodor Stolojan a deţinut, atunci, paternitatea ideii. Nici el nu a reuşit mare lucru. Poate doar să ne reamintească de un PNŢCD în vremurile sale de agonie. Nici Crin Antonescu nu a reuşit să facă mare lucru pentru partid. Singura mişcare considerată inspirată a fost participarea PNL la crearea USL. Din păcate, orgoliul personal al lui Antonescu a fost mai puternic, aşa că s-a ales praful şi de USL. Când unul dintre liberali a aflat că Antonescu pregăteşte o alianţă cu Băsescu şi a cerut colegilor lui să-l schimbe pe liberalul-şef cu Călin Popescu-Tăriceanu, a fost exclus instantaneu din partid. Problema a rămas. Acum, PNL are doar un Crin Antonescu uzat şi demonetizat de consecinţele acţiunilor sale neinspirate şi care este pe cale de a fi detronat, căci, în ciuda aparenţelor, nu are forţa necesară de a-şi domina colegii şi de a impune o linie de acţiune clară. Detronarea lui pare logică, acesta având acum şi mai puţine resurse pentru a fi solist pe prima scenă politică.
PRIMELE SEMNE DE ÎNTREBARE Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, într-o emisiune televizată, că liderul PNL a pierdut orice şansă de a ajunge şeful statului în seara în care a rupt USL: “Până în momentul acela era viitorul preşedinte al României“. El a arătat că primele semnale privind ruperea USL au fost date de Antonescu încă din septembrie 2013: „Certa PSD-ul, certa premierul, stabileam ceva şi a doua zi nu mai era de acord. Am început să fim bănuitori, am început să primim semnalul că vrea să rupă, a început să ne spună permanent că noi nu-l mai susţinem“. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că „este de-a dreptul uimitor că PNL a abandonat angajamentul luat în faţa românilor, anunţând dorinţa unei asocieri cu PDL“, el precizând că preşedintele PNL trebuie să ofere lămuriri dacă aceasta este poziţia finală a partidului. Senatorul liberal Teodor Atanasiu a declarat, vineri, că reprezentanţii PDL - care „s-au delimitat frumos de Băsescu“ - ar trebui ca după alegerile europarlamentare să se alăture PNL „într-o fuziune“, pentru construirea unui partid de dreapta puternic.
ALIANŢA PNL-PD Senatorul PSD Daniel Savu consideră că adevărata miză a ruperii USL „de către Crin Antonescu devine clară: apropierea de PD-ul lui Băsescu şi refacerea Alianţei DA“. Şi pentru că tot se vorbeşte în ultima perioadă de unificarea dreptei pentru susţinerea unui candidat unic la prezidenţiale, europarlamentarul pedelist Theodor Stolojan spune că partidul din care face parte ar fi dispus să coopereze cu PNL, însă doar dacă acesta nu va mai fi condus de Crin Antonescu, apreciind că actualul preşedinte al liberalilor va dispărea de pe scena politică după alegerile europene din 25 mai. Deşi sabia lui Damocles este deasupra capului său, Crin Antonescu a ales, ieri, să vorbească de premierul Victor Ponta, care ar fi făcut greşeli şi din cauza căruia Băsescu mai este încă preşedinte, şi despre decizia lui “minunată” de a rupe USL.