Se pregăteşte schimbarea puterii la Beijing

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se pregăteşte schimbarea puterii la Beijing

Externe 15 Februarie 2012 / 00:00 362 accesări

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit, ieri, cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, cel care va conduce ţara în următorul deceniu. Vicepreşedintele Xi a ajuns de luni în SUA pentru un turneu de patru zile. Xi Jinping, în vârstă de 58 de ani, urmează să îl înlocuiască, la sfârşitul acestui an, pe Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist, iar din 2013 îi va succeda şi la preşedinţie.

Este puţin probabil ca vizita sa în SUA să anunţe schimbări de politică, dar ar putea oferi o idee despre stilul său de a conduce. Deplasarea sa intervine la un an după vizita intens mediatizată lui Hu Jintao, care a dat un ton pozitiv în 2011 relaţiilor SUA-China. Pe parcurs au apărut, însă, diferite obstacole, iar vizita lui Xi Jinping îi va oferi administraţiei Obama o şansă să insiste asupra diferitelor dosare, de la deterioarea situaţiei disidenţilor la tensiunile din Tibet şi la problemele comerciale. Iar, Barack Obama, a promis că ţara sa va continua să abordeze situaţia drepturilor omului în China. Pe parcursul vizitei sale, Xi a fost însoţit, în cea mai mare parte, de vicepreşedintele Joe Biden. Acesta se va întâlni şi cu secretarul Apărării Leon Panetta, care speră să revigoreze relaţiile militare dintre cele două puteri. Administraţia de la Washington va încerca să îi convingă pe omologii de la Beijing, sceptici, că atenţia deosebită acordată în relaţiile externe zonei Asia-Pacific nu vizează să controleze dezvoltarea Chinei. La rândul lor, autorităţile de la Beijing vor încerca să convingă SUA şi multe ţări asiatice să nu se teamă de dezvoltarea sa militară. Cu toate acestea, vizita se va concentra în special pe chestiuni economice. Pe agendă au figurat, totuşi, şi dosarul nord-coreean, iranian şi sirian, în special după decizia de săptămâna trecută a Chinei de a bloca, alături de Rusia, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind regimul de la Damasc.

Şi o delegaţie a UE, condusă de preşedintele Herman Van Rompuy se află zilele acestea la Beijing. UE cere la Beijing un mai bun acces al europenilor pe piaţa chineză, în cadrul unui summit UE-China dominat de criza datoriilor de pe vechiul continent. Preşedintele UE a mai afirmat că cele două economii „sunt atât de interdependente încât o schimbare în ritmul de creştere al unuia din cei doi parteneri are un impact direct şi palpabil asupra celuilalt”. Pe de altă parte, premierul chinez Wen Jiabao a declarat în deschiderea summit-ului că ţara sa este pregătită să participe mai mult la găsirea unei soluţii la criza datoriilor din Europa. Alte subiecte ale summit-ului ar urma să fie cele legate de Siria, Iran şi intenţia UE de a introduce o taxă pe emisiile de carbon pentru companiile aeriene, lucru respins de China.

Taguri articol


12