Autoritățile au anunțat ce se întâmplă cu prețul la facturile electrice, iar veștile nu au fost tocmai bune pentru români. Preţurile energiei electrice au explodat faţă de anul trecut, scrie a1.ro. Afectaţi sunt cei aproape două milioane de consumatori care se află acum pe piaţa liberă de energie. Mulţi au ales să îşi schimbe furnizorul tocmai pentru a avea costuri mai mici.
În ianuarie 2018, imediat după liberalizarea totală a pieţei de energie, peste 20 de furnizori aveau oferte mai bune decât preţul stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. De aceea, numărul consumatorilor care au trecut pe piaţa liberă a crescut, brusc, de la câteva sute de mii, la aproape două milioane. În loc de economii însă, au parte de facturi mai mari. Oamenii cred că trebuie să se gândească să consume mai eficient, să fie atenţi atunci când îşi cumpără un frigider nou, un aspirator nou. Să se uite şi la consumul energetic, să nu cumpere acele produse care au consumuri energetice mari. Pentru că nu mă aştept ca preţul energiei electrice să scadă, mai ales pe termen mediu sau lung. Diferenţele de costuri la o factură medie între piaţa liberă şi sistemul universal depăşesc acum pragul de 50%. De exemplu, la un consum mediu de 250 de kwh pe lună, o familie din Capitală plăteşte o factură de 114 lei la preţul de furnizare aprobat de ANRE şi 236 de lei la cel mai scump furnizor de pe piaţă.
Potrivit unui ordin recent dat de ANRE, clienţii se pot întoarce în piaţa reglementată, dacă preţul va fi mai bun, dar doar la furnizorul de ultimă instanţă de la care au plecat.