Ieșirea din Uniunea Europeană continuă să divizeze societatea britanică la cel mai înalt nivel, existând posibilitatea unui nou referendum privind Brexitul. Sugestia a fost făcută de primarul Londrei, Sadiq Khan, în cazul în care Parlamentul britanic nu va aproba viitoarea înţelegere dintre Londra şi Bruxelles. "Să aşteptăm şi să vedem ce va decide Parlamentul. Cu siguranţă, totul va depinde de votul Parlamentului. Dacă Parlamentul ar vota în favoarea înţelegerii pe care o va face Guvernul, atunci cred că referendumul iese din calcul. Însă, dacă Legislativul respinge acea înţelegere, atunci vor fi deschise alte drumuri. Dacă Parlamentul respinge înţelegerea Guvernului, vor fi multe semne de întrebare”, a declarat Khan. Primarul Londrei, unul dintre susţinătorii rămânerii Marii Britanii în UE, a dezvăluit că a purtat discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, care i-au transmis că au nevoie de clarificări din partea Guvernului, mai ales în ceea ce priveşte perioada de tranziţie pe care o urmăreşte Executivul britanic, adăugând că sunt două aspecte de o importanţă majoră în negocierile pentru Brexit: garanţia dată cetăţenilor UE din Marea Britanie privind păstrarea statutului actual şi o perioadă de tranziţie după despărţirea de UE pentru a oferi stabilitate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri.
În schimb, ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, fost primar al Londrei, a cerut prietenilor și partenerilor de la Bruxelles să avanseze negocierile privind Brexitul pentru a se concentra pe viitoarea lor relație comercială. "Sugerez cu umilință prietenilor și partenerilor noștri de la Bruxelles să continue pe această cale. Ar trebui să profite de această ocazie și să înceapă să se gândească la viitor. Sunt sigur că ne putem gândi foarte creativ și pozitiv în legătură cu modul în care putem ajunge la înțelegeri care să se potrivească de ambele părți ale canalului Mânecii", a avertizat oficialul britanic.
Ajutor din Spania
În plin proces de negociere cu UE, Marea Britanie a primit o mână de ajutor din partea Spaniei, ministrul de Externe iberic, Alfonso Dastis, anunțând că cetăţenii britanici care locuiesc în Spania vor putea să rămână în ţară chiar şi în cazul în care nu se va ajunge la un acord privind Brexitul. "Sper că va fi un acord. Dacă nu va fi, atunci ne vom asigura că vieţile cetăţenilor britanici care locuiesc în Spania nu vor fi perturbate. Aşa cum ştiţi, relaţiile dintre Marea Britanie şi Spania sunt foarte apropiate în ceea ce priveşte economia şi schimburile sociale. Peste 17 milioane de britanici vin în Spania în fiecare an şi mulţi dintre ei locuiesc aici sau se retrag aici şi vrem să păstrăm lucrurile la fel cât mai mult posibil", a explicat Dastis. Potrivit oficiului de statistică, Spania găzduieşte cel mai mare număr de cetăţeni britanici care locuiesc în UE, 308.805, iar o treime dintre aceştia au vârste de minimum 65 de ani.