Se reia cursa înarmărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se reia cursa înarmărilor

Eveniment 30 Decembrie 2009 / 00:00 498 accesări

“Rusia trebuie să îşi dezvolte armele ofensive pentru a face faţă scutului antirachetă american”, a declarat, marţi, premierul rus, Vladimir Putin, aflat într-o vizită la Vladivostok, în Extremul Orient rus. “Cu o «umbrelă», partenerii noştri se vor simţi în siguranţă şi vor face tot ce vor, echilibrul va fi rupt şi va exista mai multă agresivitate în politică şi în economie”, a explicat Putin.

Aceasta este pentru prima dată după mai multe luni când Rusia vorbeşte despre sistemul antirachetă american, după ce preşedintele Barack Obama anunţa în septembrie că renunţă la scutul antirachetă din Europa de Est, elaborat de predecesorul său, George W. Bush, pe care Moscova îl considera o ameninţare la adresa securităţii sale. SUA au hotărât să înlocuiască acest proiect, care era centrat asupra ameninţării unor tiruri cu rachete iraniene cu rază lungă de acţiune, cu un sistem mai flexibil, care vizează rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, o poziţie mulţumitoare, în principiu, pentru Rusia. Putin a repus subiectul în discuţie, marţi, revendicând dreptul de a cunoaşte toate detaliile acestui nou scut. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, fără să menţioneze SUA, declara la 24 decembrie că Rusia urmează să îşi asigure securitatea continuând modernizarea arsenalului său nuclear, în special prin dezvoltarea de noi rachete, dintre care un număr important, fabricate în timpul fostei Uniuni Sovietice, au ajuns la sfârşitul perioadei de utilizare optimă.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care ruşii şi americanii negociază, de mai multe luni, un nou tratat de dezarmare nucleară, în locul acordului START, care datează din 1991 şi care a expirat la 5 decembrie. În legătură cu acest subiect, premierul rus a apreciat marţi că negocierile, întrerupte la sfârşitul lui decembrie, din cauza sărbătorilor de iarnă, se desfăşoară în mod pozitiv. “Referitor la regulile asupra limitării armamentului, înţelese uniform, uşor verificabile, transparente, existenţa unor asemenea reguli este mai bună decât absenţa lor”, a spus Putin. Exprimându-şi opinia asupra acestor teme, Putin s-a implicat într-un domeniu rezervat în general preşedintelui Medvedev, care împreună cu omologul său american încearcă să ajungă la un compromis asupra dezarmării. Într-o întâlnire Obama - Medvedev la Moscova, în iulie, fuseseră stabilite două obiective: o scădere a numărului de focoase nucleare într-un interval de 1.500 până la 1.675 (faţă de 2.200 câte sunt în prezent) şi o scădere a numărului de vectori într-un interval de 500 până la 1.100.



12