Discuţiile multilaterale în dosarul nuclear nord-coreean, blocate de aproximativ un an, vor fi reluate, a declarat, marţi, la Berijing, emisarul american Christopher Hill. Acesta a declarat că regimul nord-coreean nu a impus nicio condiţie pentru revenirea la negocieri. Coreea de Nord a fost de acord să revină la negocierile în şase, menite să pună capăt programului său nuclear. Acordul a fost obţinut în timpul unei reuniuni informale la care au participat oficiali din Coreea de Nord, China şi Statele Unite.
Autorităţile de la Phenian au înfiinţat localităţi secrete, cu mii de locuitori păziţi strict, a căror unică misiune este să dezvolte arme nucleare, a afirmat, marţi, un parlamentar sud-coreean. Aproape 36.000 de persoane, printre care cei mai importanţi oameni de ştiinţă din domeniul nuclear, locuiesc în aceste localităţi, complet izolaţi, precizează parlamentarul conservator Song Young-sun. Unul dintre consilierii lui Song a afirmat că raportul de 20 de pagini a fost redactat de către parlamentar şi personalul său, pe baza informaţiilor strînse din surse variate, inclusiv agenţii guvernamentale. Ministerul Apărării a refuzat să comenteze raportul, dar analiştii au apreciat drept plauzibil conţinutul acestuia.
Song Zoung-sun nu a dezvăluit amplasarea localităţilor secrete, însă a precizat că se află probabil în apropierea unor locaţii folosite pentru teste nucleare. Printre locuitorii acestora se numără circa 200 de experţi din domeniul nuclear şi aproape 9.000 de persoane care îi ajută şi familiile acestora. Biroul de Conducere al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord şi prim-secretarul partidului, Jon Pyong-ho, au un mandat care se extinde asupra tuturor programelor nucleare, a mai afirmat Song. Jon este cunoscut drept confident al liderului nord-coreean, Kim Jong-il şi este, de asemenea, membru al Comisiei de Apărare, condusă de Kim. Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear la 9 octombrie, determinînd Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să impună sancţiuni împotriva Phenianului. Ambasadorul nord-coreean a afirmat că arsenalul atomic al ţării sale constituie o ripostă faţă de politica agresivă a Statelor Unite şi blocada impusă de acestea. Mai mult, diplomatul a declarat că ţara sa doreşte denuclearizarea peninsulei coreene.