Absolvenții de clasa a XII-a ar putea să susțină, în perioada următoare, un Bacalaureat profesional, conform ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, care susține că elevii ar trebui să aibă posibilitatea de alege între un Bacalaureat pentru accesul la universitate şi un Bacalaureat Profesional. Ministrul Educaţiei Naţionale a reluat ideea bacalaureatului difenţiat şi susţine că absolvenţii de liceu trebuie să aleagă între un examen care să le permită accesul la universitate şi unul profesional. "Eu cred că la ieşirea din liceu ar trebui să rămână opţiunea absolventului de liceu să susţină un bacalaureat naţional, care să îi permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor un acces într-o formă de pregătire profesională duală. Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar voi ţine cont de toate celelalte păreri", a declarat Ecaterina Andronescu, fără a preciza când ar putea fi implementat Bacalaureatul Diferenţiat.
AU APĂRUT MODELE NOI PENTRU ANUL VIITOR, DUPĂ ELIMINAREA TESTELOR GRILĂ
În opinia ministrului, este nevoie de înfiinţarea unor colegii tehnologice, după modelul francez, unde absolvenţii de liceu să se pregătească pentru piaţa muncii, în programe la care contribuie şi companiile, aceasta fiind veriga lipsă din sistemul de educaţie de acum. Ecaterina Andronescu a mai susţinut ideea unui bacalaureat diferenţiat. În anul 2012, aceasta a dorit schimbarea legii educaţiei astfel încât elevii care termină liceul să opteze pentru bacalaureatul naţional sau cel profesional. La cel porfesional, elevii puteau obţine o diplomă cu care se puteau angaja, dar nu puteau da examen de admitere la facultate. Locurile destinate acestui tip de învățământ au fost transformate în locuri pentru liceele profesionale și tehnice, pentru a căror absolvire elevii trebuia să susțină examenul de Bacalaureat. În anul 2012, Andronescu a precizat că nu ea a fost cea care a desfiinţat şcolile profesionale. Mai mult, a spus că ea a regândit „şcoala profesională transformând-o într-o şcoală de arte şi meserii”
Ministrul Educaţiei a participat la o dezbatere privind învăţământul universitar dual, organizată de INTACT Professional Debates, compania Kaufland România şi Academia de Studii Economice, la care au mai fost prezenţi, printre alţii, miniştrii Finanţelor Publice şi Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.