Integrarea europeană va impune cu siguranţă transformări fundamentale la nivelul societăţii româneşti, însă pe lîngă valul de modificări legislative care urmează să se abată asupra tuturor sectoarelor de activitate, prima zi a anului viitor va aduce schimbări în privinţa comercializării produselor din carne. Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), marca de sănătate pentru carnea proaspătă trebuie să poarte o cruce în diagonală, constituită din două linii drepte care se intersectează la centrul ştampilei, iar informaţia trebuie să rămînă vizibilă. Măsura vizează transpunerea normelor europene de sănătate animală în legislaţia naţională, dar şi o modalitate prin care autorităţile de la Bruxelles se asigură că operatorii din sectorul industriei alimentare nu provoacă răspîndiri ale bolilor transmisibile. Astfel, produsele nu pot fi comercializate în Uniunea Europeană dacă provin dintr-un teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală, ţara noastră avînd şi acum interdicţie la exporturile de carne de porc, cauzate de existenţa focarelor de pestă porcină. Numai pe parcursul acestui an, în România, au fost înregistrate 716 focare de pestă porcină, care au afectat 35 de judeţe, însă mai sînt active 176 de focare, în 17 judeţe. De asemenea, în ceea ce priveşte exportul de carne de pasăre, la începutul lunii septembrie, ANSVSA a anunţat că se poate relua exportul de carne doar pentru 16 judeţe din ţară. Totuşi, după aderare, pentru a comercializa produse în Comunitatea Europeană, agenţii economici trebuie să prezinte un certificat veterinar care să ateste că sînt îndeplinite cerinţele de sănătate animală. Specialiştii susţin că mai puţin de jumătate dintre cele 805 de unităţi economice româneşti au voie să exporte produse alimentare după 1 ianuarie 2007, peste 400 de societăţi beneficiind de o perioadă de tranziţie pînă în 2009, necesară efectuării investiţiilor în modernizare şi retehnologizare.