Se schimbă norocul Cazinoului? Ce au decis consilierii locali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va mai fi restaurat?

Se schimbă norocul Cazinoului? Ce au decis consilierii locali

Administrație 17 Februarie 2019 / 17:28 2488 accesări

O decizie importantă legată de Cazinoul din Constanța a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Local. Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi era legat de modificarea şi completarea HCL nr. 277/2014 privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii SA a imobilului – teren şi construcţie „Cazino Constanţa”, în vederea consolidării şi restaurării acestuia.

CE MODIFICĂRI AU FOST ADUSE HOTĂRÂRII INIȚIALE

Prin această hotărâre, ce a fost adoptată cu votul tuturor celor 24 de consilieri prezenți, municipalitatea a aprobat finanțarea unor lucrări premergătoare acțiunilor de restaurare a Cazinoului, dar și abrogarea articolului prin care Cazinoul ar fi revenit la municipalitate, în cazul în care lucrările promise de CNI nu sunt realizate. „După trei ani în care am asistat la trei licitații anulate, procesul de actualizare a documentației trebuie reluat. Între timp, CNI a cerut actualizarea documentațiilor. Cu documentația completă și actualizată se va purcede la cea de-a patra licitație de începere a lucrărilor. Sper să fie cu noroc. Astfel am propus să aprobăm structura devizului așa cum ne-a fost prezentată de CNI. Municipiul va sistematiza terenul, va cosolida taluzul și se va ocupa de utilități. Evident, că odată cu CNI, și Primăria va demara o licitație. Mă bucur că specialiști, artiști și voluntari au participat la punerea în siguranță a cazinoului. Mulțumesc celor care cu eforturi proprii au pus umărul la realizarea lucrărilor de consolidare a cazinoului”, a declarat primarul Decebal Făgădău. „Pe lista de priorităţi pentru protejarea şi restaurarea monumentelor istorice la nivel local se află şi „Cazinoul", clădire S+P+l+M, emblemă a municipiului Constanţa, aflată pe faleza din Constanţa, bulevardul Regina Elisabeta nr. 4, unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale oraşului, inaugurat în luna august a anului 1910 şi care a constituit de-a lungul timpului un obiectiv de intensă activitate publică si turistică.

Clădirea Cazinoului face parte din patrimoniul cultural naţional şi este inclusă în Lista Monumentelor Istorice aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr 2314/2004, modificat prin Ordinul nr. 2361/2010, la poz. 507, cod CT-II-m-A-02801 Cazinou.

Prin H.C.L. nr. 277/2014 s-a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii C.N.I. S.A. a imobilului - teren şi construcţie -Cazino Constanţa. Articolul 8 din hotărârea menţionată (cea prin care edificiul a fost transmis la CNI - n. r.) statuează revenirea de drept în patrimoniul municipalităţii a imobilului dacă în termen de 24 luni de la data preluării prin protocol de predare primire nu sunt demarate lucrările de consolidare şi restaurare. Pentru a se putea finaliza obiectivul de investiţii de către CNI, este necesară modificarea H.C.L. nr. 277/2014, în sensul abrogării articolului nr. 8. Totodată, având in vedere actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.) de către Compania Naţionala de Investiţii (CNI), la solicitarea CNI nr. 2263/13.02.2019, înregistrata la PMC sub nr. 29546/13.02.2019, precum si prevederile art. 4 din HCL nr. 277/18.12.2014, se propune aprobarea cheltuielilor pentru serviciile si lucrările finanţate de U.A.T. Municipiul Constanta, in valoare de 14.574.959,24 lei, fără TVA, pentru obiectivul Consolidare si restaurare Cazino Constanta”, se arată în raportul anexat hotărârii adoptate vineri, 15 februarie 2019.

MONUMENTUL CHINUIT DE IGNORANȚĂ ȘI NEPĂSARE

Amintim că soarta Cazinoului din Constanța nu a fost dintre cele mai fericite în ultimii cinci ani. De la preluarea sa de către CNI, singurul așa-zis progres înregistrat a fost doar o serie de lucrări de „conservare și punere în siguranță”, ce au fost efectuate în perioada 22 octombrie - 14 noiembrie 2018. Acestea sunt realizate, gratuit, de o firmă care a încheiat un parteneriat cu Primăria Constanța în acest sens. Materialele au fost achiziționate din cei 25.000 de euro strânși prin intermediul campaniei „SOS Cazino”, derulate cu sprijinul organizatorilor festivalului Neversea. „Starea Cazinoului se schimbă de la o zi la alta. De aceea am decis punerea în siguranță a Cazinoului. M-am bucurat să văd că o companie a venit și a făcut oferta de realizare a lucrărilor pe propria cheltuială. Lucrările s-au sistat în 20 decembrie. Mai avem demontarea a două candelabre, mai sunt 34 candelabre pe care trebuie să le luăm și să le conservăm și mai avem curățarea jgheaburilor. Am preferat să facem această operațiune după ce trece sezonul rece”, a declarat Făgădău despre aceste lucrări. Chiar dacă, în ultima vreme, mai multe personalități din politică și nu numai s-au arătat preocupate de soarta acestui edificiu, acțiunile concrete pentru salvarea monumentului au lipsit cu desăvârșire. Poate, de această dată, se vor mișca lucrurile mai bine.



12