Se schimbă Tratatul NATO?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bulgaria propune modificări

Se schimbă Tratatul NATO?

Externe 30 Mai 2011 / 00:00 745 accesări

Bulgaria propune o modificare în modul de activare a articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, a declarat ieri ministrul bulgar al Apărării Aniu Anghelov în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Varna. Bulgaria propune ca nicio ţară să nu aibă drept de veto în ceea ce priveşte o decizie de acţiune în conformitate cu prevederile articolului. În articolul în cauză se specifică că un atac armat împotriva uneia sau mai multor ţări membre din Europa sau din America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor. Aniu Anghelov afirmă că Bulgaria sprijină construirea unui sistem de apărare antirachetă care să acopere teritoriul tuturor ţărilor membre şi că ţara sa este gata să discute dislocarea pe teritoriul său a unor elemente din acest sistem. Oficialii bulgari consideră că se află aproape de ţările ce ar putea reprezenta o ameninţare balistică pentru membrii NATO şi de aceea este dispusă să găzduiască elemente ale scutului. Ministrul bulgar al Apărării a vorbit şi despre marele potenţial de dezoltare şi parteneriat între Rusia şi NATO, inclusiv în privinţa apărării antirachetă.

NU EXISTĂ DEOCAMDATĂ PLANURI PENTRU INSTALAREA UNUI RADAR ÎN BULGARIA ÎN CADRUL SCUTULUI ANTIRACHETĂ SUA-NATO.

Bulgaria participă la scut numai cu finanţare, dar nu şi cu teritorii în care s-ar instala elemente ale scutului. Între timp, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a avertizat Bulgaria că ar putea deveni o ţintă a teroriştilor, dacă acceptă elemente ale scutului.

Un raport ce a fost prezentat în cadrul sesiunii NATO arată că Bulgaria ar putea găzdui un sistem radar în cadrul scutului antirachetă al NATO, pentru a detecta rachetele iraniene vizând Europa şi SUA. Documentul a fost pus la punct de olandezul Ramond Knopp şi urma să fie prezentat Comisiei pentru apărare şi securitate. Prin acest raport, NATO admite pentru prima dată oficial că include Bulgaria în planurile sale de instalare a unui scut antirachetă. Sistemul radar ar urma să fie instalat până la sfârşitul lui 2014. Raportul subliniază că planurile iniţiale, de a folosi radarele NATO şi SUA din Turcia pentru interceptare nu au înregistrat evoluţii satisfăcătoare, iar negocierile întâmpină dificultăţi. În aceste condiţii, Bulgaria, care se află mai departe de Iran, dar are ieşire la Marea Neagră, este o opţiune. Locul unde ar urma să fie amplasat radarul a fost discutat până în prezent numai neoficial, la diversele reuniuni cu reprezentanţi americani, care ar fi ales Vârful Botev, aflat la 2376 de metri deasupra nivelului mării, cel mai înalt vârf din Munţii Balcani.



12