Se schimbă vârsta de pensionare! Vezi modificările aduse legii din Codul Muncii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se schimbă vârsta de pensionare! Vezi modificările aduse legii din Codul Muncii

Social 15 Februarie 2019 / 17:12 9013 accesări

Conform unei decizii luate de Guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență, vârsta de pensionare a femeilor s-a schimbat! Potrivit Capital, modificărilor aduse vineri, Legii nr. 53/2003, din Codul Muncii, femeile au posibilitatea de a opta în scris pentru continuarea activităţii până la vârsta de 65 de ani, fără încetarea contractului de muncă, în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condiţiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Ce document trebuie să trimită pensionarii pentru a nu-și pierde dreptul la pensie: conform Legii Pensiilor, pensionarii vor fi nevoiți să trimită autorităților, de două ori pe an, un „certificat de viață”. Documentul trebuie depus doar de pensionarii români, cu domiciliul în afara țării. Pensionarii români care trăiesc în străinătate sunt nevoiți să dovedească, de două ori pe an, că nu au murit, prin certificatul de viață. Legea prevede și obligația beneficiarului de a suporta cheltuielile de transfer al drepturilor bănești.

Verifică simplu, cu un click, când vei ieşi la pensie. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată

Printr-un singur click, românii pot afla acum pe loc anul în care vor ieși la pensie. Casa de pensii pune la dispoziţie pe site-ul instituţiei un soft care vă poate indica inclusiv anul în care vă puteţi pensiona anticipat, dar şi câţi bani aţi putea pierde dacă vă retrageţi mai devreme din muncă. Aplicația gratuită a CNPP poate fi găsită aici, iar Pentru a afla data pensionării în aplicația gratuită a CNPP trebuie introduse data nașterii și sexul. Aplicația calculează data pensionării anticipate, anticipate parțiale sau pentru limită de vârstă strict pentru condiții normale de muncă. Persoanele care au lucrat în condiții mai grele se pot bucura, conform legislației, de reduceri ale vârstei standard de pensionare.

Pensie anticipată parţială. Condiţiile în care te poţi pensiona mai repede

Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Cu precizarea că peste tot în lume, inclusiv la noi, există tendinţa de creştere a limitei de vârstă, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă. Cei care vor să iasă la pensie anticipat, pot afla şi ei tot pe site-ul Casei de Pensii care e anul în care se pot retrage din câmpul muncii. Atenţie, însă, la pensia anticipată parţial când riscaţi să aveţi la bătrâneţe un venit şi cu 45% mai mic decât vi s-ar fi cuvenit în mod normal la o pensionare la limită de vârstă. În cazul în care vă gândiţi la o pensie privată, e necesar să economisiţi aproximativ 90 de euro pe lu­nă timp de 45 de ani, pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună, pe care aţi încasa-o timp de 15 ani după pensionare. Altfel spus, trebuie să faceţi aceste economii de la 20 de ani până la 65 de ani, pentru a putea strânge 185.000 euro. Vârsta standard de pensionare este 62 ani şi 2 luni, iar stagiul complet de cotizare de 32 ani şi 6 luni. Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani rezultă că, începând cu împlinirea vârstei de 57 de ani şi 2 luni, persoana în cauză va putea solicita pensia anticipată, însă doar dacă la momentul solicitarii, va face dovada realizării unui stagiu de cotizare de cel puţin 40 ani şi 6 luni (32 ani şi 6 luni/stagiul complet de cotizare prevăzut de lege + 8 ani).



12