Strategia agricolă internă a României, cât şi politica UE de a limita rezervele naţionale ale statelor care fac parte din ea au dus la exportarea masivă de cereale la finalul anului agricol trecut. Rezultatul este necesitatea importurilor de pe o piaţă externă care se scumpeşte în permanenţă, ceea ce duce la creşterea constantă a preţurilor majorităţii alimentelor. Conform preşedintelui Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, Sorin Minea, preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele două - trei luni cu până la 10-12%. \"În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aprox. 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european Atât timp cât bursa preţurilor nu este în România, ţara noastră se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Dar noi depindem de acele materii prime care sunt cumpărate din Comunitatea Europeană\", a spus Minea. România este pe locul doi în ceea ce priveşte cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste.