Săptămâna 1 - 7 februarie este, probabil, decisivă pentru soarta alegerilor locale din iunie. Cele două mari partide din România, PNL și PSD, duc o luptă la baionetă pe marginea modului de organizare a scrutinului pentru funcția de primar. În timp ce liberalii spun că alegerile pentru primar trebuie organizate în două tururi, pentru că „așa e mai democratic”, social democrații afirmă că revenirea la această procedură este o măsură fără precedent în politica românească și ar avea loc cu numai patru luni înainte de alegeri, lucru interzis de legislația electorală. Aceasta nu ar conta prea mult pentru PNL, care este dispus să calce totul în picioare numai ca să-și vadă pusă în aplicare ideea. În demersul său, PNL încearcă să atragă de partea sa partidele mici, aflate în alianță cu PSD, precum ALDE și UNPR, spunându-le că alegerea primarilor din două tururi avantajează formațiunile mari în detrimentul celor din eșaloanele doi și trei. Co-președintele PNL Alina Gorghiu le cere celor de la ALDE și UNPR să aibă coloană vertebrală și să susțină alegerile din două tururi. Gorghiu șuieră însă plecând de la o ipoteză falsă, în condițiile în care este știut foarte bine faptul că nu partidele mari sunt avantajate de alegerile în două tururi, ci formațiunile care au candidați cu notorietate și priză la public.
CE VREA PNL Pe de o parte, ceea ce face PNL nu este decât un joc de imagine, pentru că, de fapt, încearcă să profite de trendul ascendent pe care se află după alegerile prezidențiale din 2014. Propunerea liderilor PNL lovește cel mai mult în PSD, partid care are cei mai mulți primari în funcție din România și implicit persoane cu notorietate. În timp ce liberalii controlează maximum 35% dintre primării, social democrații au circa 50% dintre administrațiile locale. Cum PSD este creditat că va obține cele mai multe mandate de primar și la alegerile din iunie, este lesne de înțeles de ce vor liberalii cu atâta îndârjire să se revină la alegerea primarilor din două tururi. Măsura menținerii unui singur tur ar dezavantaja partidul de pe primul loc (adică PSD), pentru că toate celelalte partide se pot uni împotriva acestuia în turul 2.
CE VREA PSD De partea cealaltă, social democrații amenință că vor boicota alegerile dacă se va introduce al doilea tur pentru primari. Deși în fața camerelor de luat vederi spun că vor respecta decizia partidului, în realitate, numeroși social democrați afirmă că retorica dură a președintelui Liviu Dragnea față de alegerea primarilor în două tururi va avea un impact negativ asupra performanței partidului în alegeri. „Deja se spune în țară că ne e frică, că ne securizăm baronii și că nu am priceput vocea străzii. Asaltul liberalilor de pe rețelele de socializare nu trebuie minimalizat”, a afirmat pentru stiripesurse.ro unul din importanții vicepreședinți ai PSD. Acesta e de părere că președintele partidului trebuia să adopte o atitudine mai conciliantă, mai diplomatică și care să dea loc la eventuale negocieri.
CIOLOȘ, ARBITRU Disputa dintre PNL și PSD va fi arbitrată premierul Dacian Cioloș, care va chema, luni, partidele la consultări. Impresia generală este că șeful Guvernul pare să dea credit propunerii PNL și să-și asume răspunderea în Parlament pentru modificarea legii electorale. Intenția lui Cioloș este cel puțin ciudată, în condițiile în care, cu câteva zile în urmă, același premier, răspunzând la o solicitare a liberalilor, îi transmitea Alinei Gorghiu, co-președinte al PNL, să-l ţină departe de bătălia politică, pentru că proiectul alegerii primarilor din două tururi nu este atributul miniștrilor tehnocrați, ci al politicienilor.
Citește și:
Tensiuni între PNL și Cioloș pe tema alegerii primarilor în două tururi