Se vor sancţiuni mai mari, nu superimunitate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reversul medaliei din Codul Penal

Se vor sancţiuni mai mari, nu superimunitate!

Politică 17 Decembrie 2013 / 00:00 753 accesări

PRECIZĂRI Cu fiecare zi care se scurge din acest an, clasa politică devine tot mai agitată. Scandalurile nu contenesc, iar oamenii politici, din toate palierele şi culorile, se ceartă ca la uşa cortului. Modificarea Codului Penal, prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, este unul dintre motivele tensiunilor. Subiectul a generat un scandal imens între reprezentanţii USL şi preşedintele Traian Băsescu, cel care i-a acuzat pe deputaţii şi senatorii Uniunii că, prin noile modificări, ar căpăta o imunitate sporită în faţa anchetelor, ei fugind astfel de răspunderea penală. În avalanşa acuzelor, şeful statului a implicat inclusiv „artileria grea” din străinătate, câteva state europene, plus americanii. După atâta tevatură şi scandal pe marginea acestui subiect, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a ieşit ieri la atac şi i-a transmis preşedintelui să nu mai dezinformeze opinia publică şi să lase propaganda deoparte. Zgonea l-a acuzat pe Băsescu că vrea să tragă Parlamentul într-un război politic din care el să obţină capital electoral. „Niciuna dintre acţiunile noastre nu a fost făcută fără respectarea legislaţiei şi a regulamentului Parlamentului. Preşedintele avea pârghii prin care putea bloca legi pe care le considera nedrepte. Din păcate, a preferat atacuri nedemne la adresa preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a spus Zgonea. Mai mult decât atât, preşedintele Camerei a afirmat că în noul Cod Penal nu se doreşte crearea unei superimunităţi pentru parlamentari, ba din contră. „Dorim în Codul Penal sancţiuni mai grave pentru cei care sunt deputaţi şi senatori, pentru că noi nu putem fi echivalaţi cu funcţionarii publici”, a spus Zgonea. El a adăugat că va scrie personal Comisiei Europene în legătură cu modificările la Codul Penal şi că a trimis documentele în legătură cu acestea la Ministerul de Externe, pentru a fi distribuite tuturor ambasadelor României în statele europene.

TRANSPARENŢĂ De altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi deputatul PSD Eugen Nicolicea au avut, la Palatul Victoria, discuţii cu premierul Victor Ponta privind proiectul de modificare a Codului Penal. Înainte de această întâlnire, Ponta a declarat că proiectul de modificare a Codului trebuie rediscutat şi aprobat de Parlament după ce va fi analizat şi cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României. Întrebat dacă modificarea privind neasimilarea parlamentarilor cu funcţionarii publici ar trebui să rămână, în opinia sa, Ponta a răspuns afirmativ. „Nu doar în opinia mea. Am văzut o opinie similară şi în Germania, unde aleşii nu sunt funcţionari publici, sunt demnitari şi au un regim special. Nu se pune problema să nu răspundă în faţa ANI sau DNA”, a spus Ponta, care a adăugat că „superimunitatea nu există, e o poveste.”

SUSPENDĂRI ŞI DEMISII În altă ordine de idei, în urma modificării Codului Penal au căzut şi primele capete din PDL. Nemulţumit de faptul că trei dintre parlamentarii săi, respectiv Adrian Gurzău, Gheorghe Udrişte şi Dragoş Gunia, au votat „pentru” sau s-au abţinut la votul din Parlament, Colegiul director al PDL i-a suspendat din partid pe aleşii în cauză pentru o perioadă de trei luni. În plus, liderii grupurilor parlamentare ale PDL - Cristian Rădulescu (Senat) şi Mircea Toader (Camera Deputaţilor) - au demisionat, ieri, din funcţii. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că, până la începutul anului viitor, conducerea grupurilor va fi asigurată de către vicelideri. Blaga a adăugat că liderii de grup nu au votat pentru niciunul dintre articolele care modifică Codul Penal, dar şi-au dat demisia din funcţii pentru că au considerat că au adus atingere imaginii partidului.



12