Seară culturală româno-bulgară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă

Seară culturală româno-bulgară

Cultură 17 Octombrie 2011 / 00:00 465 accesări

Un multiplu eveniment cultural de anvergură internaţională a avut loc, vineri seară, la Muzeul de Artă. Manifestarea, rezultat al unui proiect de colaborare româno-bulgar, a reunit, în spaţiul generos al instituţiei de cultură tomitane, pictura, literatura, dansul şi muzica. Seara artelor s-a deschis cu vernisajul expoziţiei de pictură româno-bulgară „Fluviul luminii”, semnată de Penyo Penev, Milen Dyanovski, Nevena Lefterova şi Veselin Simeonov, cărora li s-au alăturat constănţenii Lelia Rus-Pîrvan şi Aurelian Broască, dar şi Miruna Budişteanu. Vernisajul a fost susţinut de directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu şi de criticul de artă Elena Velikova.

Următorul eveniment al serii a fost dedicat literaturii, mai exact, prezentării cărţii lui Georgi Grozdev, „Prada”, în prezenţa autorului, a prof. univ. dr. Paraschiva Boboc, a criticului Angelo Mitchievici şi a scriitorului şi publicistului dobrogean Ovidiu Dunăreanu. Apreciat om de cultură, al cărui volum, „Întâmplări din anul şarpelui”, a văzut lumina tiparului şi în limba bulgară, Ovidiu Dunăreanu a mulţumit preşedintelui Societăţii Internaţionale „Elias Canetti” din Ruse, prof. univ. dr. Penka Angelova, anunţând că „Prada” va fi tradus şi în limba română, anul viitor, la editura „Ex Ponto”. Evenimentul artistic a continuat cu „Un portret artistic - Felicia Şerbănescu sau despre spaţiul regional în dansul contemporan european”, prezentat de conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu şi s-a încheiat cu un recital liric susţinut de baritonul Ioan Ardelean şi pianista Gabriela Oprea.

Punctul de atracţie al serii culturale ale cărei ecouri se fac încă simţite a fost expoziţia de sculptură a bulgarului Rumen Dimitrov-Popa, constând în două scaune supradimensionate - unul pentru români, celălalt pentru bulgari -, amplasate exact la intrarea în Muzeul de Artă.

Evenimentul este inclus în proiectul „Reţeaua universitară transfrontalieră pentru comunicare interculturală”, ai cărei parteneri sunt universităţile „Sfinţii Kiril şi Metodiu” din Veliko Târnovo, „Angel Kanchev” din Ruse, „Ovidius” din Constanţa şi Universitatea din Craiova, alături de Societatea Internaţională „Elias Canetti”.

Taguri articol


12