Seară lirică specială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzică rusească şi arii italiene

Seară lirică specială

Cultură 25 Martie 2011 / 00:00 1280 accesări

Publicului meloman de la malul mării i s-a oferit, miercuri, în spaţiul primitor al Muzeului de Artă, o seară fascinantă în compania muzicii ruseşti şi a ariilor nemuritoare ale lui Puccini, Donizetti şi Leoncavallo. „Responsabili” pentru clipele de desfătare spirituală au fost apreciata soprană constănţeană de origine rusă, Elena Rotari, talentatul bariton Cătălin Ţoropoc şi distinsa pianistă Silvia Ţigmeanu. Sub egida Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, evenimentul a îmbinat lirismul ariilor italiene cu frumuseţea specială a muzicii din ţara lui Rahmaninov.

Obişnuit să o vadă şi să o asculte pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, dând viaţă unor personaje sensibile din opere de Puccini, Verdi sau Bizet, publicul meloman a descoperit-o pe Elena Rotari în mijlocul său, cântându-şi sensibilitatea în melodiosul grai slav. „Muzica rusească îmi este tare dragă, este jumătatea mea. Îmi este dor de această muzică superbă. De aceea am vrut să facem traducerea programului de sală pentru ca lumea să înţeleagă despre ce este vorba”, a spus, la finalul recitalului, soprana Elena Rotari. Alături de Elena Rotari a evoluat, în calitate de invitat, baritonul Cătălin Ţoropoc, interpret care, de curând, face parte din... familie, fiind căsătorit cu fiica Elenei Rotari, Maria, angajată în corul operei constănţene. „Am cântat, în această seară (n.r. miercuri seară), în calitate de invitat. Este mai mult decât onorant să cânt alături de astfel de nume ale scenei noastre constănţene. Mă bucur că publicul a reacţionat extraordinar la ceea ce noi i-am oferit”, a spus baritonul Cătălin Ţoropoc.

Din programul serii au făcut parte lucrări de: Nikolai Rimsky Korsakov - „În tihnă”, „Adierea vântului”, arie din opera „Fata de zăpadă”, aria Marfei din „Logodnica ţarului”, Serghei Rahmaninov - „Aici e bine”, „M-am îndrăgostit, spre tristeţea mea” şi „În liniştea nopţii misterioase”. În partea a doua a serii, melomanii s-au delectat ascultând arii din operele „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, „Madama Butterfly”, „Turandot” de Puccini, „Paiaţe”, de Rugerro Leoncavallo, dar şi din „Cneazul Igor”, de Alexander Borodin.

Soprana Elena Rotari s-a născut în Rusia, la Celiabinsk şi a urmat cursurile Colegiului muzical „Piotr Ilici Ceaikovski” din oraşul natal. În anul 1990, apreciata soprană a absolvit Academia de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, la clasa prof. Tamara Aliosina. Laureată a importante concursuri, soprana a fost invitată să cânte la numeroase festivaluri internaţionale, susţinând turnee în ţări precum Germania, Olanda, Belgia, Italia, Israel, Bulgaria, unde a interpretat roluri din opere îndrăgite publicului meloman, abordând, totodată, şi un repertoriu vocal-simfonic.



12