Seară multiculturală la cina de Iftar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Şcoala Gimnazială „Spectrum“

Seară multiculturală la cina de Iftar

Cultură 05 Iulie 2014 / 00:00 1267 accesări

Ospitalitatea turcilor este de notorietate şi nu poate fi tăgăduită. Ea este şi mai evidentă în perioada postului de Ramazan, atunci când, la apusul soarelui, musulmanii de pretutindeni se reunesc cu cei dragi - familie, prieteni - şi, uneori, cu oaspeţi de altă religie şi iau împreună cina de iftar. Departe de a fi un mod de a recupera cumpătările din timpul zilei, când nu au voie să atingă nimic de buze, nici măcar să bea apă, cina de iftar reprezintă un prilej de bucurie deplină, de comuniune şi reuniune.

Aşa s-a întâmplat şi joi seară, când Liceul Internaţional de Informatică, împreună cu Şcoala Gimnazială „Spectrum“, care a fost şi gazdă a manifestării, a organizat o cină de iftar la care au luat parte elevi, părinţi, dar şi colaboratori, indiferent de confesiunea religioasă. Printre oaspeţii care au venit la cina de iftar s-a aflat şi preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ dr. Aurel Papari.

O TRADIŢIE ÎN DOBROGEA DINTOTDEAUNA „Simt că sunt un om balcanic. Sunt născut în Dobrogea, sunt constănţean get-beget, cum spun turcii, nu doar pentru că am crescut în acest mediu multicultural, multietnic, multiconfensional, dar şi pentru că rădăcinile familiei mele sunt în sudul Dunării, în Macedonia grecească. Şi datorită educaţiei, mă consider un om balcanic, care aparţine acestei spiritualităţi. Ceea ce se întâmplă în această seară (n.r. - joi) este o tradiţie aici, în Dobrogea, dintotdeauna, în contextul armoniei generale în care au trăit oamenii din această zonă. Această petrecere împreună a sărbătorilor este un obicei, o tradiţie. E specială prin semnificaţie această cină de iftar, deoarece, în această lună sfântă a postului, se obişnuieşte ca seara, după asfinţirea soarelui, musulmanii să cineze, după ce o zi întreagă au postit, împreună cu prietenii, dar şi cu cei săraci, considerând că acest lucru nu este doar o bucurie, ci şi o obligaţie morală”, a spus preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ dr. Aurel Papari. „Este exemplar ceea ce se face pentru armonia în care reuşim să convieţuim aici. Această seară de iftar este o reuşită, în firescul lucrurilor”, a mai spus prof. univ dr. Aurel Papari.

REUNIUNE DE SUFLET „Suntem într-o lună importantă pentru noi, luna Ramadan, când ţinem post toată ziua, iar seara invităm la cină oamenii pe care îi cunoaştem: de obicei, prieteni şi rude. Noi suntem din Turcia şi, din păcate, prietenii şi familia au rămas acolo, dar şi aici, în România, avem prieteni. I-am invitat aici pe elevii noştri şi pe părinţi, pe cei cu care colaborăm. Vom petrece o seară împreună, importantă pentru noi, alături de cei pe care îi cunoaştem. Este o seară multiculturală, mai ales că bucătarul nostru este din Dobrogea şi cunoaşte şi bucătăria turcească, dar şi pe cea românească”, a spus directorul Liceului Internaţional de Informatică, prof. Mustafa Bedir. Dintre bucatele tradiţionale nu au lipsit preparatele cu legume, dar nici cele cu carne şi nici dulciurile însiropate şi pepenele roşu.

„În luna Ramazan organizăm astfel de cine festive şi în Constanţa, dar şi în Bucureşti. Este o tradiţie a noastră, a turcilor, a fundaţiei noastre. Ne propunem în această lună ca ceea ce ne-a dat Dumnezeu să împărţim şi cu alţii, cu vecinii, prietenii şi cu nevoiaşii”, a spus şi preşedintele Fundaţiei Umanitare „Tuna“, Şahin Kalafat.

Anul acesta, Ramazanul a început pe 28 iunie şi se va încheia pe 27 iulie.

Taguri articol


12