Seară muzicală inedită, la deschiderea noii stagiuni simfonice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Seară muzicală inedită, la deschiderea noii stagiuni simfonice

Cultură 05 Octombrie 2009 / 00:00 374 accesări

Melomanii constănţeni au putut asista, vineri seară, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, la un concert de excepţie, care a marcat deschiderea stagiunii simfonice 2009-2010 de la malul mării. Programul din debutul noului sezon simfonic i-a încîntat pe cei care au dorit să petreacă o seară muzicală de neuitat, în compania orchestrei simfonice a teatrului, condusă de inegalabilul dirijor Radu Ciorei şi a renumitului pianist Andrei Deleanu. Astfel, au putut fi audiate atît partituri cunoscute, precum celebrul Concert nr. 5 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73, „Imperialul”, de Ludwig van Beethoven sau Simfonia nr. 104, în Re major, „Cimpoiul”, de Joseph Haydn, cît şi o lucrare inedită, a unei compozitoare coreene, Ji-Hyun. Potrivit maestrului Radu Ciorei, lucrarea „Han O Baik Nyun” pentru orchestră, de Ji-Hyun, a fost prezentată în primă audiţie mondială. „Programul concertului de deschidere a noii stagiuni simfonice a fost interesant, poate mai puţin obişnuit, prezentînd publicului un concert celebru, de Beethoven, o lucrare inedită a unei compozitoare coreene şi în final, dat fiind faptul că anul acesta, peste tot în lume se cîntă Haydn, împlinindu-se 200 de ani de la moartea compozitorului, Simfonia nr. 104, în Re major, ‘Cimpoiul’”, a precizat cunoscutul dirijor.

La fel ca întotdeauna, marele pianist Andrei Deleanu a avut o evoluţie de excepţie, cucerind publicul prin eleganţa, virtuozitatea, sensibilitatea şi tehnica execuţiei. Pianist recunoscut internaţional, Andrei Deleanu este absolvent al Academiilor de muzică din Cluj Napoca, Bucureşti şi Berlin. Artistul a debutat ca solist în concerte simfonice în anul 1973, la Timişoara, concertînd, de-a lungul timpului, cu toate orchestrele de gen din România. Pianistul a susţinut concerte atît în ţară, cît şi în străinătate, în ţări precum Germania, Italia, Rusia, Coreea, Ungaria şi Statele Unite ale Americii. Pianistul este laureat al Concursului Internaţional de pian „Valentino Bucchi\" (Roma, 1984) şi a primit de două ori premiul „Asociaţiei criticilor muzicali\" din România.

Aplauzele din finalul concertului au demonstrat, încă o dată, că valoarea muzicienilor constănţeni îşi găseşte rezonanţa în sufletele melomanilor adevăraţi de la malul mării. „Poate că publicul n-a fost atît de numeros, dar a fost foarte entuziast, după cum s-a văzut la aplauze. Există un anumit public pentru muzica simfonică, poate că nu sînt atît de mulţi spectatori pe cît ne-am dori, dar în orice caz, sînt fideli şi indiferent de vremea de afară sau de alte evenimente care se suprapun cu concertele noastre, ei sînt mereu prezenţi la concertele simfonice”, a concluzionat maestrul Radu Ciorei.



12