„Seara muzicii românești”, la festival

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Seara muzicii românești”, la festival

Cultură 31 Octombrie 2014 / 00:00 680 accesări

Cea de-a 40-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului continuă în weekend, la Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, cu noi spectacole ce se anunță a fi pe placul publicului: capodopera mozartiană „Flautul fermecat” - mâine și o Gală Extraordinară de Balet - duminică, de la ora 18.30.

După ce, pe 25 octombrie, publicul a urmărit povestea în pași de dans a celor doi îndrăgostiți din Verona, Romeo și Julieta, iar a doua zi a savurat „Elixirul dragostei”, miercuri seară el s-a delectat cu muzică românească. Evenimentul, organizat în colaborare cu Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, a adus în fața publicului invitați speciali din București - soprana Bianca Manoleanu și pianistul Remus Manoleanu - alături de soprana Mirela Gheorghe, pianistele Andreea Bratu și Gabriela Oprea, trompetistul Veaceslav Ghilescu și violonista Carmen Simion. Seara muzicii românești nu ar fi avut același farmec fără vocea inconfundabilă a actorului Geo Dobre, care a recitat versuri de Lucian Blaga și Lucia Cicoară-Drăgan, corul Teatrului „Oleg Danovski”, dirijat de maestrul Adrian Stanache, și orchestra de coarde, condusă de maestrul Radu Ciorei.

LIEDURI ÎN PRIMĂ AUDIȚIE În programul serii au fost incluse două lieduri pentru voce și pian pe versuri de Lucia Cicoară-Drăgan, pe muzica Danielei Cojocaru, ciclul de lieduri „Neliniște”, de Dan Dediu, pe versuri de Leonin Dimov, prezentat în primă audiție, „Remember Jazz” pentru trompetă, pian și orchestră de corde, de Petre-Marcel Vârlan, și ciclul de lieduri „Întoarcere la Blaga”, de Viorel Munteanu.

„Muzica românească după 1990 a fost neglijată, astfel încât orice inițiativă de acest gen, într-un oraș unde cultura muzicală se mai menține doar prin activitatea Operei și a Facultății de Arte, este extraordinar de binevenită. Dacă avem nevoie să știm cine suntem ca neam, tot așa avem nevoie să știm cine suntem ca... muzică și simțire a acestui neam. Inițiativa organizatorilor de a organiza un asemenea eveniment este un act nu numai de cultură, ci și de patriotism. Într-o lume globalizată, fiecare popor trebuie să fie reprezentat prin specificul său național, inclusiv muzical”, a spus compozitorul Petre-Marcel Vârlan, referindu-se la „Seara muzicii românești”.

În încheierea serii lirice, corul Teatrului „Oleg Danovski”, condus de maestrul Adrian Stanache, a interpretat piese din repertoriul compozitorilor Constantin I. Baciu și Paul Constantinescu, acompaniamentul fiind asigurat de pianista Gabriela Oprea.

CONCERTE-LECȚIE „Universitatea „Ovidius“ va avea și alte proiecte cu Teatrul „Oleg Danovski”. Cu amabilitatea doamnei director Daniela Vlădescu, vrem să demarăm concerte-lecție, pentru a ne asigura viitori spectatori ai instituțiilor de cultură și viitori studenți. Evenimentul de miercuri seară a fost un succes. Ne-a onorat prezența în sală a compozitorilor Daniela Cojocaru și Petre-Marcel Vârlan”, a spus conf. univ. dr. Mariana Frățilă, cea care a prezentat programul „Serii muzicii românești”.



12