Seară specială dedicată folk-ului şi poeziei, în Club Phoenix

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Seară specială dedicată folk-ului şi poeziei, în Club Phoenix

Monden 17 Octombrie 2009 / 00:00 1045 accesări

Constănţenilor care iubesc folk-ul şi poezia le este dedicată o seară specială, pe 6 noiembrie, în Club Phoenix, unde se vor putea bucura de un dublu eveniment: lansarea volumului „Poezii din vremurile vechi”, de Eduard Zalle şi un concert susţinut de două voci reprezentative pentru curentul muzical amintit: Daniel Iancu şi Maria Gheorghiu. Intrarea se va face începînd cu ora 21.30.

Una dintre cele mai apreciate voci feminine ale folk-ului românesc, realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune, Maria Gheorghiu s-a născut la Reşiţa, pe 28 august 1963 şi a început să studieze muzica din fragedă tinereţe. Cei opt ani de studiu al viorii şi oboiului şi cei zece ani petrecuţi în corul de cameră „Mioriţa” au contribuit mult la formarea personalităţii sale artistice. Deşi a fost sfătuită să urmeze o carieră muzicală „serioasă”, să se apuce de operă sau operetă, artista a rămas fidelă artei cuvîntului. Autoare de poezii pe care le recita în cadrul cenaclului „Atheneum” din Reşiţa, a ales, în cele din urmă, folk-ul, descoperind că, atunci cînd sînt puse pe note muzicale, versurile ajung mult mai repede la sufletele oamenilor. A cîştigat premii importante la toate festivalurile de profil din ţară, iar în 1993, a cîştigat trofeul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om Bun”. Maria Gheorghiu a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate, a editat mai multe albume şi a colaborat cu nume importante ale scenei româneşti, iar astăzi, ocupă un loc important în galeria folkiştilor români. În prezent, colaborează cu trupa Atelier.

Daniel Iancu s-a născut în Ploieşti, în 1962. În 1986, a absolvit cursurile Facultăţii de Utilaj Petrolier din oraşul natal, iar în prezent, locuieşte în Ovidiu, judeţul Constanţa, unde lucrează ca inginer de foraj dirijat. Legăturile sale cu muzica încep încă din anul 1975, cînd a absolvit Şcoala Populară de Artă din Ploieşti. A participat la diverse festivaluri de muzică folk, unde a cîştigat o serie de premii printre care: Premiul I, la Festivalul de muzică folk „Armonii de primăvară\", Ploieşti, 1985, Premiul al II-lea la Festivalul de muzică folk „Baladele Dunării\", Galaţi, 1984, cu grupul Doi, Premiul al III-lea la Festivalul „Pop/Rock/Folk\", Craiova, 1985, cu grupul Ad Litteram, Premiul de popularitate la Festivalul de muzică folk „Primăvara Baladelor\", Bucureşti, 1986. După Revoluţie, a lipsit din lumea artistică timp de 15 ani, pînă în 2004, cînd apare la Festivalul „Om Bun” din Bucureşti, unde cîştigă Trofeul Festivalului, dar şi Premiul „Valeriu Sterian\", cu piesele „Mii de smaralde\" şi „Ofiţerul Radu\". Apoi, semnează un contract cu casa de discuri Cat Music, care se concretizează în primul album, „Buletin de ştiri”. De pe acest album, melodia „Vine valu’ îmi ia calu’” este difuzată de toate posturile de radio importante din România şi de canalele de muzică. Au urmat concerte în toată ţara, singur sau alături de proiectele Zona de Mijloc şi Gashkademia Folk. În mai 2007, lansează al doilea album, „Patria - Spitalul de nebuni”, în care colaborează cu actorul şi umoristul Toni Tecuceanu, Mariana Butnaru şi Constantin Rîşniţă

Volumul lansat de poetul Eduard Zalle reprezintă debutul editorial al acestuia şi conţine poezii din perioada de început a autorului, din perioada sa de căutari, încercări, de formare a personalităţii literare. Volumul conţine 129 poezii, pentru că autorul nu a dorit să rupă această perioadă în două sau mai multe părţi datorită faptului că ea se încadrează în epoca cenuşie a comunismului din România. Prefaţa cărţii apărută la Editura Eminescu este semnată de poetul Traian Cosovei: „Eduard Zalle este un spirit bacovian, profund şi întrebător, care are forţa de a-şi suprima tragismul prin ingenioase şi temerare incursiuni în poeziile post-moderniste.(…) Eduard Zalle nu este nici un moralist, nici un pamfletar indignat. Pur şi simplu se mişcă în interiorul unei lumi pe care - poetic vorbind - încearcă să o înţeleagă în complexitatea ei deseori contradictorie“. Eduard Zalle este un nonconformist, aparţinînd „generaţiei în blue-jeans”, poartă cercel şi tatuaje. Iubeşte muzica rock, blues, folk şi clasică. În urmă cu ceva timp a avut chiar şi o trupă rock în Constanţa, numită „Infra”, grup pentru care a scris textele pieselor şi s-a ocupat de impresariatul acesteia.

Taguri articol


12