Secăreanu arestat, Comăniţă nu poate părăsi ţara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În dosarul evaziunii cu petrol de 15 milioane de euro

Secăreanu arestat, Comăniţă nu poate părăsi ţara

Eveniment 11 Iulie 2012 / 00:00 3201 accesări

Audierile în dosarul evaziunii cu produse petroliere s-au terminat în zorii zilei de ieri. Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 11 persoane, printre care se numără fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa scms. Dan Florin Secăreanu şi fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Viorel Comăniţă. Primul este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar al doilea,

de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În arest a ajuns şi George Guliu, asociat şi administrator al SC Excella Real Grup SRL din localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu, acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alte trei persoane reţinute în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat sunt Dumitru Chirvăsitu, administrator al SC Inkasso Jobs SRL din localitatea constănţeană Mihail Kogălniceanu, Andrei Florin Jugănaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti şi Dumitru Emilian Preda. După gratii au ajuns şi Lucian-Florin Ionescu administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, Georgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Ieri, cei 11 au fost trimişi în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. În acelaşi dosar, anchetatorii au solicitat instanţei arestarea în lipsă a altor şase persoane acuzate de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Este vorba despre Radu Nemeş, considerat coordonatorul grupului infracţional organizat, soţia acestuia, Dana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Codruţ Alexandru Marta, şeful de cabinet al fostului preşedinte al Fiscului Sorin Blejnar, Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca aceştia să fi părăsit ţara. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

MOD DE OPERARE Procurorii au stabilit că, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Guliu, Chirvăsitu şi soţii Dana şi Radu Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională care a organizat un amplu mecanism evazionist pentru sustragerea de la plata accizelor a peste 33.000 de tone de motorină, comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15.203.024 euro, reprezentând accize şi TVA neachitate. Conform anchetatorilor, gruparea achiziţiona motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor prin SC Excella Real Grup SRL (antrepozit fiscal de producţie), pentru a fi transformată, în amestec cu reziduuri petroliere (printr-un proces tehnologic care s-ar fi realizat într-o rafinărie pe care o deţinea), în combustibil lichid greu (CLG) sau uşor (CLU), folosit la centralele termice şi scutit de plata taxelor către stat. În realitate, motorina era vândută prin intermediul unor firme fantomă, controlate de grupare, în documentele contabile fiind trecut fictiv că produsul petrolier Euro 5 a fost achiziţionat cu plata accizei corespunzătoare. Pentru a se justifica activitatea rafinăriei se întocmeau acte false de vânzare de CLU şi CLG către aceleaşi firme fantomă. Transportul motorinei către staţiile de distribuţie era asigurat de Preda şi Jugănaru, prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti. Pentru a intra în posesia banilor obţinuţi prin evaziune, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca, în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme fantomă, banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul.

SPRIJINIRE În propunerea de arestare se arată că activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Secăreanu şi Comăniţă, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune şi factorii de decizie ai ANAF era Marta, potrivit anchetatorilor.

MARTA, PESONAJUL CHEIE Procurorii arată că, în martie, Nemeş l-ar fi sunat pe Marta (la acea dată şef de cabinet al preşedintelui Fiscului Sorin Blejnar) cerându-i să revină în ţară pentru a-l convinge pe Blejnar să nu demisioneze. Nemeş i-ar fi spus că a aflat că \"a înnebunit lupul acolo şi nicicum nu mai vrea să rămână\". Nemeş i-a recomandat lui Marta să vină mai repede în ţară întrucât “pe dvs întotdeauna v-a ascultat”. Marta a promis că va vorbi cu Blejnar şi că îl va convinge. În final, Nemeş a promis că-l va suna din nou, după ce va merge la “văru\'” (nota procurorului - Viorel Comăniţă), întrucât “a fost chemat înapoi”\", se arată în propunerea de arestare. Procurorii arată că în aceeaşi zi, la scurt timp, în jurul orei 20.23, din locuinţa lui Viorel Comăniţă s-a purtat o discuţie între acesta şi Marta, de pe telefonul mobil folosit de Nemeş. Comăniţă şi-ar fi exprimat nedumerirea privind decizia intempestivă a lui Blejnar, care \"s-a apucat să-şi facă curăţenie\". Procurorii arată că, în finalul acestei discuţii, Marta a spus că pentru a-l face pe Blejnar să se răzgândească trebuie \"să stea cu el\", \"să mai aştepte o săptămână-două\".

PALIERUL DE PROTECŢIE Anchetatorii anticorupţie mai arată în acelaşi referat că gruparea era structurată pe mai multe paliere, unul dintre ele fiind denumit \"palierul de protecţie\", din care făceau parte Blejnar, Marta şi Comăniţă. Anchetatorii spun că din mai 2011 şi până în prezent, Nemeş a acţionat pentru consolidarea palierului de protecţie format din funcţionari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate. Acţiunile lui Nemeş, mai spun procurorii, au survenit în momentul în care la nivelul fostei conduceri a Ministerului Finanţelor Publice \"se analiza serios\" oportunitatea demiterii din funcţie a lui Blejnar şi a lui Comăniţă. Astfel, în 20 decembrie 2011, Nemeş s-a întâlnit cu Marta în incinta restaurantului \"La Pergola\" din Arad, \"într-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutând în tot acest timp cu o voce scăzută, fiind foarte atenţi la cei din jur\". Procurorii notează că, la un moment dat, Nemeş i-a cerut ospătarului o bucată de hârtie pe care a desenat ceva în timp ce îi dădea explicaţii lui Marta. Anchetatorii arată în acelaşi referat de arestare că, deşi Marta a plecat din ţară în mai 2011, până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu Nemeş, Blejnar şi ANAF.

La ora închiderii ediţiei, judecătorii s-au pronunţat în cazul celor 11 persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro. Secăreanu, fostul şef al SIPI Constanţa, Guliu, Chirvăsitu, Jugănaru, Preda, Cozma, Bleba şi Buliga au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, Ionescu, şi Lengiu sunt liberi, cu obligarea de a nu părăsi ţara.



12