Seceta a pârjolit culturile agricole din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”La culturile de primăvară, producția ar putea fi 0”

Seceta a pârjolit culturile agricole din Constanța

Eveniment 13 Iunie 2015 / 00:00 1056 accesări

Nici nu a început bine vara că seceta deja pârjolește Constanța. Arșița a lovit cel mai rău sudul și sud-estul județului, unde de mai bine de două luni nu a căzut niciun strop de ploaie, iar rezervele de apă din sol au ajuns la nivelul de criză. ”În partea de sud-est a județului, în sud-estul extrem nu a plouat de 70 de zile, iar în Viișoara, Adamclisi și Cobadin nu a mai plouat de 77 de zile, în condițiile în care majoritatea plantelor de cultură sunt la consumul maxim”, a precizat, pentru ”Telegraf”, președintele de onoare al Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase, Dumitru Manole. Cele mai afectate sunt culturile de porumb și de floarea-soarelui, spun specialiștii. Plantele de floarea-soarelui nu au crescut suficient, iar prognozele sunt sumbre. Și porumbul simte din plin lipsa apei din sol. ”Situația e dramatică pentru porumb, care e mare iubitor de apă. Cât privește suprafețele de floarea-soarelui, creșterea vegetativă nu s-a putut desfășura în condiții normale, astfel încât înălțimea plantelor nu e mai mare de 1,10 metri, tulpinile sunt subțiri, iar în săptămâna care urmează va avea loc înfloritul. Dimensiunile nu vor fi unele normale, iar producțiile vor fi nesemnificative”, a adăugat el. Pe lângă culturile de porumb și floarea-soarelui, are de suferit și soia. Toată cultura este compromisă, adică în jur de 1.000 de hectare câte sunt semănate la noi în județ. ”Culturile de porumb, soia și floarea-soarelui au ajuns la coeficientul de ofilire. Apa accesibilă plantelor nu mai există. În special la culturile de primăvară am putea avea producție 0, dacă în perioada următoare nu vor fi ploi. Chiar dacă vor fi ploi, la soia, floarea-soarelui și porumb vor fi culturi slabe”, potrivit lui Manole. Nici în ceea ce privește culturile de grâu, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. ”Unele suprafețe, care au fost semănate mai devreme, se apropie de maturitatea deplină. Acest fapt creează mari dificultăți în procesele fizico-chimice care au loc la nivelul bobului. Din cauza temperaturilor ridicate, boabele de la vârful spicului vor rămâne sterile și vor avea loc atât pierderi cantitative, cât și calitative”, a declarat președintele de onoare al Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase. Doar culturile de orz și de rapiță de toamnă vor fi mai puțin afectate.

OAMENII AU IEȘIT CU PREOȚII ÎN STRADĂ Agricultorii se tem că, dacă nu va ploua în perioada următoare, investiţiile lor se vor duce pe apa sâmbetei. În aceste condiții, ultima speranță a lor rămâne Divinitatea. În Moldova, spre exemplu, îngrijorați că n-a mai plouat demult, oamenii au pornit în procesiuni impresionante în frunte cu preoții, implorând cerul să le trimită ploi.

ABIA DE MARȚI AR PUTEA SĂ PLOUĂ Meteorologii ne anunță că urmează câteva zile în care va fi chiar mai cald decât în zilele trecute. Abia de marți, 16 iunie, vremea va începe să se mai răcească și vom avea parte și de ploi, însă rămâne de văzut dacă vor fi de ajuns încât să crească umiditatea din sol. ”Marți vor fi maxime comparabile cu minimele de acum. Cu alte cuvinte, vor fi temperaturi maxime în jurul a 20 de grade Celsius. Temperaturile vor fi în scădere cu 8 - 10 grade C. Vor fi și șanse de ploaie. Marți după-amiază, miercuri și joi ar trebui să fie averse cu descărcări electrice”, a declarat meteorologul de la Centrul Meteorologic Regional Constanța, Mariana Frățilă.

Taguri articol


12