Seceta face ravagii în Asia de Sud-Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Foamete şi malnutriţie

Seceta face ravagii în Asia de Sud-Est

Monden 11 Martie 2014 / 00:00 1092 accesări

RAŢII LA ALIMENTE Cinci copii şi-au pierdut viaţa, în ultimele ore, în districtul Tharparkar din sudul Pakistanului, unde seceta ce durează de câteva luni a provocat o acută lipsă de alimente şi a costat viaţa a peste 120 de copii. Responsabili sanitari din provincia meridională Sind au confirmat pentru ziarul “Express Tribune” că în ultimele trei luni au decedat o sută de copii în Tharparkar şi în districtul vecin Badin, însă au respins posibilitatea ca lipsa alimentelor să fie cauza acestor decese. Medicul Salma Shaikh a declarat pentru acelaşi ziar că 80% dintre copiii care au primit îngrijiri suferă de subnutriţie.

În ultimele trei luni, la Mithi, capitala districtului, au decedat 41 de copii, între care 23 de nou-născuţi, lipsa de alimente pentru cei mici şi pentru mamele lor fiind un factor-cheie în ceea ce priveşte nivelul mortalităţii. Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a prezidat ieri, la Mithi, o întâlnire, transmisă în direct la televiziune, cu diverşi responsabili ai administraţiilor locale şi a întrebat despre cauzele numărului mare de morţi. Un responsabil local din Mithi i-a explicat şefului Guvernului că starea de urgenţă legată de secetă fusese decretată în octombrie şi că responsabilii guvernamentali erau conştienţi de aceasta. Nawaz Sharif a anunţat că Guvernul central va aloca un miliard de rupii, circa zece milioane de dolari, pentru ajutorarea persoanelor afectate. Responsabili din cadrul Poliţiei din Mithi şi din localitatea vecină Chachro au semnalat că se repartizează alimente în rândul populaţiei. La operaţiunile de ajutorare participă şi armata.

PRECIPITAŢII LA MINIMUM Februarie a fost cea mai uscată lună, în Singapore, din anul 1869 încoace, potrivit Agenţiei Naţionale de Mediu. Pe toată durata lunii s-au înregistrat doar şapte zile cu precipitaţii uşoare, în anumite zone înregistrându-se doar 0,2 mm de ploaie. Seceta afectează întreaga regiune de câteva săptămâni bune, ameninţând să crească preţurile la alimente şi să încetinească activitatea economică. Oficialii de la Kuala Lumpur au instituit deja raţionalizări ale apei, o veste alarmantă pentru Singapore, care importă circa 60% din necesarul său de apă din Malaezia. Ministrul Mediului din Malaezia, Vivian Balakrishnan, a ţinut să îşi liniştească partenerii, subliniind că infrastructura modernă ajută la acoperirea a 55% din nevoile ţării indiferent dacă seceta se va prelungi sau nu. Agenţia de meteorologie din Singapore nu are, însă, veşti prea încurajatoare şi a avertizat că seceta se va menţine şi în luna martie.

CRIZĂ ALIMENTARĂ Un produs extrem de necesar în Asia de Sud-Est este uleiul de palmier. Malaezia şi Indonezia, care asigură circa 86% din producţia mondială de ulei de palmier, sunt extrem de afectate de secetă, iar plantaţiile de palmieri nu o duc prea bine. Malaezia este mai puţin dependentă de agricultură, care asigură doar circa 5% din Produsul Intern Brut, astfel că are şi cele mai mari şanse să îşi menţină creşterea economică în 2014. Preţurile la alimente oricum vor creşte până la sfârşitul anului, după cum au avertizat experţii băncii Barclays.

Seceta ameninţă integritatea pădurilor tropicale din Indonezia, fiind posibile distrugătoare incendii de vegetaţie uscată. Indonezia încă mai deţine o zecime din pădurile tropicale ale globului şi o varietate de specii rare de plante şi animale. Doarece flora este atât de variată, mulţi oameni din Indonezia trăiesc foarte bine de pe urma resurselor naturale. Se cunosc circa 6.000 specii de plante care sunt folosite direct sau indirect de oameni. Un exemplu remarcabil în vremurile moderne îl constituie folosirea plantelor în producerea medicamentelor tradiţionale. De asemenea, florile sunt indispensabile în ceremonii şi ritualuri tradiţionale, iar seceta ameninţă, acum, modul de viaţă a milioane de oameni.



12